Срамота Србије: Немоћ пред терористима


Нови Пазар: Табла злочинцу Аћиф Ефендији и даље стоји

Држава није повукла ниједан конкретан потез како би био уклоњен споменик погинулим терористима у Прешеву. Општинска комунална инспекција још није издала налог за његово рушење, нити било шта указује да ће то учинити. На терен још није изашла ни управна инспекција Министарства правде, која је једина старија од локалне власти.

Месец и по од откривања обележја подигнутог у част припадника тзв. Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ), једини представник власти који помиње његово рушење је премијер Ивица Дачић.

Његове речи, међутим, личе на пуцањ из празне пушке, јер општине у Србији имају одрешене руке за подизање споменика по својој вољи, али и прећутно одобравање за већ подигнута знамења. Због компликованих надлежности централна власт готово је немоћна пред знамењима, макар била и – терористичка.

Иако на југу Србије постоји најмање десетак оваквих споменика (од којих су поједини и мини спомен-комплекси) бура око овог знамења ОВПМБ испред зграде СО Прешево посебно је узнемирила јавност.

Прецизан увид држава има само у обележја која су на местима која имају статус добара од изузетног значаја и као таква под бригом су државе. Број свих осталих знамења нико не зна, нити је ико у држави овлашћен да о томе води бригу. То је довело да је Србија пуна споменика, који мимо икакве контроле ничу поред путева, али и у парковима и на ливадама.

Исти ефекат изазвало је и откривање спомен-плоче у посвећене Аћиф ефендији у Новом Пазару, која је, такође, јача од локалних, али и централне власти. Иако су сви рокови за њено уклањање прошли, ефендија се и даље смеши са зида пешачке зоне овог града. Градске службе још од летос пркосе наредбама са врха, које недвосмислено поручују да табла мора бити скинута.

Када смо питали да ли ће општинска комунална инспекција уклонити спорни споменик и да ли је ико наложио његово рушење у општини Прешево остала су – без одговора.

Не знам. То зна Бог – рекао нам је председник ове општине Рагми Мустафа.

Проблем са уклањањем обележја у Прешеву и Новом Пазару лежи у лошим прописима који уређују подизање споменика, али и неефикасној држави која нема ефикасно правно оруђе да спречи подизање споменика неподобним личностима.

Споменик шиптарским терористима у центру Прешева

У Министарству правде нам је речено да управна инспекција није изашла на ”снимање” стања на терену. Једини њен одговор у случају да општина игнорише налоге за уклањање могао би да буде – прекршајна пријава.

На сајту Прешева јоне (http://www.preshevajone.com/) они су навели да ће „врло лако поново обући чизме и униформе и узети оружје у руке“.

Одговарајући на најаве и претње премијера Србије Ивице Дачића да ће Србија силом уклонити споменик припадницима бивше ОВПМБ, уколико то власти у општини Прешево не учине, „командант“ Љуљи – Љуљзим Ибиши је рекао да су спремни да се томе супротставе, ако је потребно и оружјем.

И Завод за заштиту споменика културе у Нишу има везане руке у овом случају, иако је уређење трга на ком је споменик подигнут обновљен уз његово учешће.

За било какве радове на овом простору потребна је наша сагласност, мада нам је у овом случају нико није затражио – каже први човек Завода Миле Вељковић. – Овлашћени смо само да прекинемо радове на подизању грађевина који се изводе без дозвола. Како смо за споменик у Прешеву сазнали када је све било готово, даље радње не зависе од нас.

Став Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе је да коначна реч у овом случају припада тужилаштву, које би требало да реагује поводом изазивања националне, расне и верске мржње.

Извор: Вечерње Новости, Агенције

Магацин коментар: Да ли се само грађани Србије осећају лоше због прећутне дозволе да споменици по Србији величају злочине над Србима, док држава сем вербалих претњи не чини ништа да их уклони? Колико је држава Србија своја, односно у којој мери је заједно са режимом, протекторат Брисела и Вашингтона види се управо на оваквом примеру. Срами се Србијо када си спремна да жмурећи трпиш гажење од стране оних који су ти већ убијали децу.


Напиши коментар