Срби моле савет од патријарха, Дачић уговорио четри прелаза

Срби на Јарињу, фото Курир

Срби са севера Косова, који диже шаторе у међузони, позвали Иринеја да их посаветује шта даље да чине

Срби са севера Косова који од јутрос протестују на Јарињу позвали су патријарха српске цркве Иринеја да дође и да им каже шта им је даље чинити.

Срби са севера Косова траже гаранције да административни прелази неће прећи у границу и око 14 сата почели су у међузони, где би требало да буду интегрисани прелаз, да подижу шаторе јер планирају да на протесту остану до исуњења услова.

Они истовремено довлаче и дрва за логорске ватре јер се очекује да ће ноћ бити изузетно хладна. Нешто пре 14 сати окупљенима су се обратили представници четири општине са севера који су позвали да истрају у протесту.

Представници општина позвали су окупљене да после 13 година борбе за опстанак на Косову остану истрајни и да и до испуњена остану у међузони на протестима.

Дачић: Постигнут договор, до Нове године четири прелаза

Преговарачи на окупу, Фото: Курир

Дачић је у Бриселу, после вишечасовне радне вечере, изјавио да на прелазима Кончуљ, Мердаре, Јариње и Брањак, неће бити наплате царине за робу која иде Србима на северу Косова, као и да на тим прелазима неће бити никаквих обележја

Према речима српског премијера, грађани са српским документима и српским ауто-таблицима моћи ће да слободно прелазе преко прелаза.

Дачић је прецизирао да ће два прелаза бити завршена и отворена до 10. децембра, а друга два до краја месеца. На тај начин је, казао је Дачић, одбачен захтев приштинске стране да Срби користе косовске таблице, које не могу да добију без узимања косовског држављанства.

Састанак Дачића, злочинца Тачија и Ештон у уторак у Бриселу надовезао се на разговоре вођене 19. октобра и 7. новембра. Нешто после поноћи, у ноћи између уторка и среде, када је састанак завршен, Дачић је рекао да ће радне групе Београда и Приштине 10. јануара наставити да разговарају о питању царина, докумената и регистарских таблица.

Према његовим речима, Србија ће суспендовати договор „ако би се десило да вечерас договорен режим на административним прелаза буде нарушен“.

Србија има обавезу„, рекао је он, „да испуни договоре које је потписала претходна влада, а који нису у интересу нашег народа, али ми смо сада између чекића и наковња, јер ако то не бисмо спровели, онда на путу ка чланству у ЕУ не бисмо отишли даље од статуса кандидата„.

„Косовски премијер“ Хашим Тачи је после разговора кратко изјавио да је постигнут договор око административних прелаза, и да ће се тамо налазити српски полицајци, косовски полицајци и Еулексова полиција.

Упитан да ли сматра да ли ће администартивни прелази бити државна граница, одговорио је потврдно, а упитан хоће ли бити тамо државних обележја, казао је: „Ако Срби не поставе обележја, нећемо ни ми„.

Извор: Курир, Бета

Напиши коментар