Све приметније разилажење власти и СПЦ око Косова


Синод пита и „зашто представници државе Србије преговарају с Тачијем

Напетост у односима Цркве и државе, по питању косовске политике, све ће више да јача. Писмо Синода СПЦ, којим шефа државе обавештава да је “недопустиво” упостављање границе између КиМ и остатка Србије “под маском интегрисаног управљања административним прелазима”, јача сукоб између Цркве и државе иако у кабинету председника Србије и у СПЦ речено да сукоба нема.

У СПЦ је незванично речено да они “не притискају власти”, већ да је Црква, која је увек била уз народ, само изнела свој став.

Чак и када нисмо имали државу, Црква је била уз народ. Данас на Косову практично немамо државу, али имамо Цркву. Да није Цркве, не би било ни народа – кажу у СПЦ.

Дуел патријарха и премијера

Сукоб мишљења о Косову и Метохији постоји и између патријарха Иринеја и премијера Ивице Дачића. Након што је патријарх позвао власти да се захвале ЕУ и одбију чланство ако Србија треба да се одрекне Косова, премијер је рекао: „Нико нам неће вратити Косово ако кажемо – нећемо у Европску унију. Успели смо да се вратимо за преговарачки сто и било би потпуно погрешно да га сада напустимо“.

И у кабинету председника Србије писмо Синода не доживљавају као потврду постојања сукоба између државе и СПЦ по питању Косова и Метохије.

Црква је изнела свој став да треба сачекати одлуку Уставног суда о споразуму о интегрисаном управљању прелазима, а потом то усвојити у Скупштини Србије. Улога СПЦ по питању Косова је консултативна, јер је Србија секуларна држава. С обзиром да смо у веома тешком тренутку, хтели смо да чујемо став свих релевантних фактора у овој земљи. Као што је председник Николић тражио савет од Српске академије наука и уметности, исто смо питали и СПЦ – кажу у кабинету шефа државе.

Синод је, иначе, после прошлонедељне седнице у проширеном саставу поручио властима како очекује да „ставе ван снаге све одлуке претходне владе донете на штету државних интереса, а без сагласности Скупштине Србије“. Синод пита и „зашто представници државе Србије преговарају с Тачијем, за којим је расписана потерница због злочина.

Николић је потом прошлог петка разговарао са црквеном делегацијом у којој су били патријарх Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ бачки Иринеј, када им је, према незваничним информацијама, пренео да “држава нема избора” и да је “прича с границама завршена”.

Извор: Блиц


Напиши коментар