Све спремно за обележавање 70. годишњице Теслине смрти


Соба у хотелу „Њујоркер“, где је наш геније преминуо 7. јануара 1943

У САД окончане припреме за обележавање 70. годишњице смрти нашег научног генија. Упућен позив председницима Николићу и Додику да присуствују скупу

Све припреме за обележавање 70. годишњице смрти Николе Тесле у САД су окончане. Организатори научна организација „Никола Тесла“ и хотел „Њујоркер“, где је наш геније преминуо 7. јануара 1943. године, упутили су позив и председнику Србије Томиславу Николићу и председнику Републике Српске Милораду Додику да са њима обележе овај датум и прославе српски Божић.

Жеља нам је да и лидери српског народа буду са нама. Јер, највећи светски умови, научници, инжењери, предузетници из области алтернативне енергије, стручњаци за иновације, уметници и велики број теслијанаца ентузијаста из САД и читавог света окупиће се у хотелу „Њујоркер“, у коме је српски геније провео последњих десет година. Међу њима ће наравно бити и комичар Метју Инман из Сијетла, који је преко свог сајта „Отмил“ сакупио преко 1,3 милиона долара за куповину и рестаурацију Теслине лабораторије на Ајленду.

У Њојорку ће се окупити Србија у малом – каже Мирна Момчичевић, портпарол Теслине научне фондације.

Сада сам у процесу куповине и преузимања имовине која је некада припадала Николи Тесли. Циљ ми је да од бивше Теслине лабораторије направим музеј, јер у њеним подрумима се налазе депои у којима је велики научник скривао своје патенте. Ту је и један резонатор који ће научници да истражују – каже Метју Инман, хумориста, који се диви српском генију.

– Позвани су научници Александар Протић из Француске, Марко Поповић и Владимир Вишњић из САД, Владимир Јеленковић, директор Музеја Никола Тесла, и Олга Зорић, директор Теслине фондације из Београда. Позиви су упућени и Славки Драшковић, директору Канцеларије за дијаспору, људима из Привредне коморе Србије.

Сви они присуствоваће служби поводом Бадње вечери и божићној литургији у Цркви Светог Саве у Њујорку, а увече на свечаној гала вечери која ће се у част Николе Тесле одржати у балској сали хотела „Њујоркер“. Домаћин ће бити директор хотела Џое Кени, који планира да некадашњу Теслину хотелску собу претвори у музеј.

Уз српски уметнички програм на балу који је замишљен као вече донатора за нове истраживаче дела Николе Тесле, најављено је учешће најбољег спортисте света Новака Ђоковића, Џејн Алкорн, научница која је у Њујорку најзаслужнија за обнову Теслине лабораторије на Лонг Ајланду .

Томислав Николић је обавештен о комеморативној конференцији у Њујорку, али још није донео одлуку да ли због обавеза може да путује за Божић у САД.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар