Свет се све више наоружава

Свет се наоружава. И у ваздуху се осећа надолазећа олуја.

Коментатор Првог канала руске државне телевизије о рекорду Москве у продаји оружја

Русија је, оповргнувши очекивања многих скептика, постигла нови рекорд по обиму извоза оружја. „У овој години избијамо на рекордни ниво у извозу производа војне намене. Обим је премашио 14 милијарди америчких долара, тј. годишњи план је пребачен“, саопштио је Владимир Путин.

Овај извозни рекорд у доброј мери је остварен захваљујући и испоруци две фрегате Индији, 28 ловаца Су-30 у Индију и Алжир, МиГ-29 у Индију и Мијанмар, система ПВО и копненог наоружања у Алжир и Венецуелу. До краја године биће такође потписан уговор о испоруци додатна 42 ловца Су-30 Индији.

Генерално, што се тиче нових уговора, ова година је била година продаје авионских мотора. Кина је освојила нелегалну производњу руских ловаца Су-27, али није у стању да за њих произведе моторе, па их је купила за милијарду и по долара. Уговор о куповини авионских мотора за пет милијарди долара закључила је и Индија.

Само у овој години закључени су нови извозни уговори у износу од 15 милијарди долара“, саопштио је председник Руске Федерације.

У суштини, то уопште није баналан резултат. Јер, познато је да у свету траје криза. Буџети се смањују. А конкуренција на светском тржишту оружја је зверска. У сваком смислу. Ту још треба додати и наше познате технолошке и индустријске проблеме, посебно у војно-индустријском комплексу.

Постојала је бојазан да ће се испоруке руског оружја смањивати уз смањење партије поруџбина. Међутим, то се није догодило. То је двоструко задовољство јер су нам у принципу отпала нека веома важна тржишта као на пример Иран, Либија и делимично Сирија. Међутим, наставља се раст не само испорука већ и обима поруџбина“, каже директор Центра за анализу стратегије и технологије Руслан Пухов.

Почев од 2000. године, руски извоз оружја непрекидно расте: повећао се са три милијарде долара до данашњих 14, практично експоненцијално.

Суштина је у томе да озбиљне државе не продају, а озбиљне земље не купују само оружје – гвожђурију. Војно-техничка сарадња – то је трговина безбедношћу по принципу „кључ у руке“, где војно-политичка тежина продавца, његове гаранције и стабилност имају не мали, а понекад и већи значај од карактеристика наоружања. Тојест, обим трговине оружјем је индикатор реалне интегралне моћи земље – војно-политичке и техничко-економске.

Ми можемо имати проблеме и заостајање у сваком појединачном аспекту, али, обрни-окрени, Русија се интегрално налази на другом месту, одмах после Америке.

Русија ће нема сумње наставити сарадњу са својим традиционалним партнерима у сфери ворно-техничке сарадње, међутим за нас није од малог значаја продор на нова тржишта“, рекао је председник Путин.

Каква су то тржишта у условима кризе и снажног притиска неких светских суперсила? То су, разуме се, нове перспективне светских економија које воде независну политику од Сједињених Држава. Русија је једина земља у свету данас која је у стању да испоручује савремено наоружање, и то без дозволе САД.

„Поред традиционалних тржишта, као што су Кина, Индија, Алжир, Венецуела, можда је могућ још и снажан продор у сарадњи са Бразилом, Јужном Африком и, наравно, Вијетнамом“, наглашава Пухов.

У суштини, раст продаје наоружања, укључујући и наше – то је друга страна кризе – још је један индикатор. Индикатор раста „глобалне турбулентности“, конфликтности, непредвиђених реакција, а у првом реду слабљења светског хегемона.

Свет се наоружава. И у ваздуху се осећа надолазећа олуја.

Аутор: Михаил Леонтјев
Приредио Горан Шимпрага
Извор: Факти

Напиши коментар