Тексас предао петицију за отцепљење од САД


Као главни разлози за сецесију наводе се превелико мешање федералних власти у питања савезних држава

Становници Тексаса послали су у Белу кућу петицију којом траже одвајање од Сједињених Америчких Држава.

Како је јавила америчка телевизијска станица АБЦ њуз, онлајн петицију потписало 119.209 људи, чиме је испуњен услов од најмање 25.000 потписа, када је Бела кућа дужна да да одговор.

У Белој кући је овој ТВ станици речено да не могу да процене када ће се огласити поводом петиције из Тексаса, али није искључено и да ће одговор бити да они нису надлежни за то питање.

Неколико дана после избора Обаме, неколико савезних држава је покренуло петицију којом траже одвајање, али је свему најозбиљније приступио Тексас скупивши скоро 120.000 потписа.

У остатку САД је истовремено прикупљено више од 800.000 потписа за ту идеју.
Подршку сецесионистичком покрету пре неколико дана је дао и конгресмен из Тексаса и један од кандидата за републиканску председничку номинацију Рон Пол, оценивши да је то један од основних принципа на којима је створена држава.

Нема ничег издајничког или непатриотског у жељи да федерална влада буде одговорнија према људима које представља. Ако грађани и државе нису слободни да напусте САД, као њихов последњи чин који желе, да ли су они стварно слободни? – запитао је Пол.

Као главни разлози за сецесију наводе се превелико мешање федералних власти у питања савезних држава, као и незадовољство економском политиком Обамине администрације која се оцењује као превише лева и социјалистичка.

Извор: Тањуг


Напиши коментар