Деспотовац: Парк минијатура најлепших српских здања


Миленко Илић крај макете Пећке патријаршије

Миленко Илић у дворишту куће направио јединствени музеј. Макете најзначајнијих споменика наше средњовековне архитектуре. За три године око 250.000 посетилаца

Када удари зима, Миленко Илић се повуче у своје одаје. Засуче рукаве и баци се на посао.

На пролеће он ће поново широм отворити капије Парка минијатура, највреднијих и најлепших српских грађевина, изложених у дворишту његове породичне куће. Тада се, како је пред посетиоцима укаже нова прелепа минијатура скована за време зимског предаха.

Тако је већ три године, тако ће бити и ове – каже Миленко.

На првом километру од Деспотовца у правцу Ресавске пећине налази се јединствени музеј макета. Сличан не постоји. Бивши рудар Миленко Илић узео је отпремнину из рудника „Рембас“ 2005. године и целокупну уштеђевину уложио у изградњу Парка минијатура најзначајнијих грађевина у Србији. Парк отворен 2009. године до сада је за четири сезоне рада посетило више од 25.000 туриста из Србије и света.

На једном месту се могу видети 20 најзначајнијих споменика српске средњовековне архитектуре у пропорцији 1:17. А првог априлског дана уз бок макетама манастира Манасије, Раванице, Горњака, Љубостиње, Каленића, Лазарице, Жиче, Студенице, Петрове цркве, Грачанице, Богородице Љевишке, Високих Дечана, Милешеве стаће и Пећка патријаршија, тек пре неколико дана завршена.

Превалио сам мало више од половине пута до циља, до комплетирања парка у пуном сјају – прича домаћин Миленко. – Када збројимо историју, можда је мање од пет одсто Срба имало прилику да види све те грађевине, а овде, на једном месту, могу да уживају у тој лепоти.

Данас када већина сања мегаломанске возне паркове, Миленков минијатурни сан о минијатурном парку живи на јави.

Идеја да градим Парк минијатура дошла је из књиге Душана Камушког, у којој су представљене најзначајније грађевине у Србији. На првом месту су сакрални објекти и у парку би требало у будућности да се нађе 35 грађевина, а на крају те листе су Бели двор, Милошев конак… Следеће макете које ћу направити су Хиландар и макете манастира са Фрушке горе – предочава Илић.

У раду Миленку сваког дана помаже син, док је супруга задужена за сређивање цвећа у парку. – Уколико се, даће Бог, обим посла повећа и укључе додатни угоститељски садржаји, планирам да упослим још два радника – каже Миленко Илић. Парк минијатура отворен је од 15. априла до 1. новембра.

Нико од државних или локалних „културњака“ није дао подрушку овом пројекту. Он не конкурише за подстицајна средства, јер не може да враћа кредите, али га боли чињеница што бројни политичари, па чак и министри културе, који су посетили парк, нису препознали значај ове идеје и понудили помоћ за израду макета. Реч је о специфичном материјалу који може у дужем периоду да издржи све временске услове без видљивих промена.

Осим тапшања по рамену, од Министарства културе нисам добио конкретну помоћ.

Међутим, водио је Миленко кроз парк дипломате.

До сада је десетак страних амбасадора долазило у парк. Они увек питају да ли је држава помогла пројекат. А затим прокоментаришу да парк излази из оквира приватне иницијативе и има национални карактер.

Добар глас далеко се чује. Уме да допре и 15.000 километара далеко.

Посебно ме је изненадила посета јапанских туриста, који су захтевали од њиховог водича да посете ово место – поносан је Илић на оно што је са својих десет прстију створио.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар