Јапан мења устав који су му наметнуле САД


Јапански премијер Шинзо Абе најавио је данас измене устава који су после Другог светског рата Јапану наметнуле САД

У говору у парламенту о изменама устава, који Јапану забрањује да води рат, Абе је казао да ће „најпре изменити члан 96“, као први и неопходан корак за каснију измену члана 9 који се односи на пацифистичку природу земље.

Технички гледано, члан 96 прописује правила за сваку измену устава донетог 1947. Тај члан прецизира да се измене устава доносе на иницијативу дводомног парламента, гласовима најмање две трећине посланика у сваком од два дома.

Амандмани се потом усвајају на референдуму – већином гласова грађана који се одазову позиву на гласање.

Што се члана 9 тиче, у њему се наводи да се „искрено тежећи миру у свету заснованом на правди и реду, јапански народ заувек одриче рата, као и претње и употребе силе као начина за решавање међународних сукоба“.

Како би се постигао циљ из претходног параграфа, никада неће користити копнене, поморске и ваздушне војне снаге нити било које друго ратно средство. Право државе на ратовање се не признаје – пише у тексту који јапански националисти редовно критикују.

Питање члана 9 редовно се помиње у јапанским политичким дебатама, посебно имајући у виду чињеницу да су односи Јапана и његових суседа Кине и Јужне Кореје и даље дубоко обележени нерешеним споровима из прошлости.

Током предизборне кампање која га је довела на власт 16. децембра прошле године, Шинзо Абе је у више наврата изразио спремност да измени неке од одредаба устава.

Извор: Бета, Блиц


Напиши коментар