Око 30% произведене хране се баца, а свет гладује!


Док свет гладује, половина хране произведене у Америци и Европи се баца

Ново истраживање спроведено у Великој Британији говори да скоро половина хране у свету, односно две милијарде тона, заврши у смећу.

Институт за механичко инжињерство објавио је да је узрок томе слабо складиштење хране, строга продаја до датума важења, слаба понуда и пробирљивост потрошача.

Студија је открила и да 30% поврћа у Великој Британији нико не убере, спреми за продају због његовог физичког изгледа. Представници Института исказали су велику забринутост због нивоа расипања хране и ресурса за њену производњу.

У студији се тврди да између 30 и 50% од четири милијарде тона хране произведене широм света буде бачено. То указује да половина хране у Европи и САД-у заврши у смећу.

Ово је узнемиравајући податак јер би сва та храна могла бити коришћена за прехрану популације, поготово данас када влада велика глад. Такође, беспотребно је расипање земљишних, водних и енергетских ресурса који се користе за производњу, узгој и дистрибуцију хране.“

Студија је утврдила и како се 550 милијарди кубних метара воде потроши на узгој усева који никада не буду поједени.

Уједињене нације предвиђају да ће до 2075. године на свету бити три милијарде више људи које треба нахранити, пошто ће популација Земље тада бити 9,5 милијарди особа.

Извор: Б92


Напиши коментар