Оскрнављено православно гробље у Пећи – пример „НАТО демократије“ (Видео)


Коров, лом и смеће: Овако данас изгледа улаз у православно гробље у Пећи

Православно гробље у Пећи, на коме почивају мошти више хиљада Срба, већ годинама лежи оскрнављено и у депонију претворено. Велимир Перовић, уредник у „Блицу“, рођени Пећанац, обишао је јесенас ово гробље на којем су сахрањени његови најближи. Затекао је, како каже, ужасан призор.

Свако гробно место је оскрнављено. На стотине споменика и надгробних плоча је разбијено. Тамо где нису разбијали, вандали су однелу металну ограду око хумке. Рушење споменика и уништавање гробница почело је 1999. године.

Више од трећине споменика на гробљу у Пећи је уништено

Завичајно удружење Пећанаца пописало је на пећком православном гробљу 2.376 гробница. На жалост, више од трећине је порушено. До данас нико није нити ухапшен нити процесуиран, нити осуђен за овај вандализам.

Велимир Перовић поред гробнице у којој почивају родитељи и две сестре његовог оца

У Пећи нема Срба још од јуна 1999. године, а било их је преко 20.000. Протерани су. Међутим, очигледно је да појединим Албанцима сметају и мртви Срби, и да по сваку цену желе да затру све трагове српског живљења на Косову и Метохији. Сигуран сам да у томе неће успети – каже Перовић.

Оштећена је и капела на гробљу у Пећи

Колега Велимир Перовић је до завршетка НАТО бомбардовања био новинар у ТВ Приштина. У септембру 2012. године је први пут од егзодуса 1999. године посетио завичај. Све што је видео забележио је камером.

Овај снимак је део трочасовног филма о Пећи и Дечанима, чија се монтажа ових дана приводи крају.

Извор и Фото: Блиц


Напиши коментар