Паскаљевићево прећуткивање српских жртава у логору Старо Сајмиште


Зашто Г. Паскаљевић Србе у свом филму помиње једино у контексту „колаборационих власти и полиције“ ако се зна да ја у овом логору страдало 32.000 Срба?

У логору на Старом Сајмишту поред Јевреја и Рома страдали су и Срби! И то на десетине хиљада. Мучени су, изгладњивани и вешани. Зашто Г. Паскаљевић ни једном једином реченицом не наводи ову чињеницу у свом филму „Кад сване дан“? Зашто ни у једној јединој напомени, ни у једној сцени не налази за сходно да помене везу између логора Сајмиште и система концентрационих логора – Јасеновац? Можда ће ускоро нека филмска „величина“ снимити филм о Јасеновцу а да при том не помене више од 700.000 страдалих Срба у овом усташком логору и да не помене Јастреберско – логор за српску децу, једини концентрациони логор у свету намењен деци, као и стотине и стотине необележених јама у које су бацали Србе у Хрватској и БиХ. Зашто Г. Паскаљевић Србе у свом филму помиње једино у контексту „колаборационих власти и полиције“? Па та власт и полиција је деловала у окупираној земљи, распарчаној и подељеној између сила осовине, након априлског рата у којем је Београд скоро сравњен са земљом, и у којој су за једног убијеног немачког војника стрељали сто недужних цивила. А у самом логору који је формиран од стране окупатора, по захтеву хрватске владе (јер се логор налазио на територији НДХ) није било српске полиције ни стражара.

Логор Старо Сајмиште у којем је за време окупације близу 8.000 Јевреја и 32.000 Срба угушено у душегупкама, стрељано у Јајинцима или умрло у самом логору. Логор је био активан од октобра 1941. до јула 1944. године.

У тренутку када се, противно историји, противно правди, противно свакој човечности, разуму и чињеницама, Србима који су одувек били жртве на све начине импутира да су некакви злочинци, Горан Паскаљевић се придружује овом хору белосветских битанги и бесловесника. Зашто? Можда из користољубља, амбиције..да би се додворио својим западним филмским критичарима или америчкој филмској академији..Можда јер је пикирао Оскара? Нису му довољне бројне награде и признања које већ има..Или иза свега стоји неки сасвим други разлог… У сваком случају, филм се појавио на бројним међународним филмским фестивалима и нико од људи који су филм погледали није могао ни реч да чује о небројеним српским жртвама. Али су зато могли да помисле да Срби подмећу пожаре на ромским свадбама и да не желе Роме у својој земљи, јер се за ово постарао г-дин Горан Паскаљевић.

Кад сване дан и мртви пробуде се и зора нова дође“ (мотив из филма), онда ће и Г. Паскаљевић дати одоговор на питање зашто мисли да једне жртве заслужују да их се сећамо и са њима саосећамо а друге треба да буду заборављене и презерене од свих.

Прошлогодишња акција: Акција Двери „Старо Сајмиште“ – непријатељ хоће да заборавимо (28.10.2012.)!

Више од седамдесет Дверјана, пријатеља и гостију окупило се да подржи акцију „Старо Сајмиште – чишћење од заборава“.

Након чишћења и дељења информативног материјала, на месту где се налазио логор Старо Сајмиште одржан је парастос. Служили су протојереј Зоран Керезовић и протођакон Дамјан Божић уз благослов Патријарха српског Иринеја. Окупљени грађани су после службе запалили свеће и саслушали обраћања најпре огранизатора акције Милана Гинића – саборца повереништва Двери – Нови Београд, историчара Радована Дамјановића, Миодрага Којића оснивача удружења „Ћирилица“ и члана старешинства Двери, Данила Тврдишића.

Поверенштво Двери – Нови Београд се искрено нада да ће акција коју су спровели на годишњицу формирања логора имати одјека и да ће се коначно нешто предузети по питању наше иницијативе – да се простор где је десетине хиљада људи страдало и преживело тортуру коначно уреди и обележи на начин који ће бити достојан свих жртава. Такође је истакнуто да је од националног интереса да се на овом месту формира меморијани центар који би у свом саставу имао и научно-истраживачки институт који би се на непосредан, темељан и независан начин бавио темом геноцида извршеним над српским народом, са циљем да се сазна коначан број жртава који све до данас није откривен и да се означе њихови крвници и џелати!

Повереништво Двери са Новог Београда организује акцију дељења летака пред пројекције филма „Кад сване дан“ Горана Паскаљевића, јер је прећутао српске жртве у логору Старо Сајмиште. Акција повереништва Двери са Новог Београда биће одржана у петак, 25. јануара 2012. од 20 до 23 часа! Српске жртве логора Старо Сајмиште не смеју бити заборављене и не сме заживети лаж о логору Старо Сајмиште, коју Горан Паскаљевић протура својим филмом „Кад сване дан“.

Извор: Двери Српске


Напиши коментар