По производњи нафте Русија превазишла Саудијску Арабију


Председник Русије Владимир Путин пушта нафтовод у рад

На светском тржишту требало би кроз неколико година да се појави нова врста руске нафте ИСП чији назив потиче од нафтовода Источни Сибир-Пацифик.

Како је објавила московска медијска кућа Глас Русије, тај нафтовод транспортује руске енергетнте у Азију.

Росијскаја газета пише како квалитет ИСП (ЕСПО – Еастерн Сибериа–Пацифиц Оцеан) смесе омогућује да се не сумња у њену високу потражњу код потрошача, а постоји и нада да ће бити укључена у корпу светских врста нафте.

Председник Русије Владимир Путин пустио је крајем децембра прошле године у рад последњу деоницу нафтовода Источни Сибир-Тихи океан (ИСП), вредног 25 милијарди долара.

Изградња нафтовода дужине 4.200 км, највећег инфраструктурног пројекта Русије од времена Совјетског Савеза, трајала је шест година.

Основу смесе ИСП сачињава висококвалитетна нафта са налазишта Источног, Западног и Централног Сибира, а према садржини сумпора је чак боља од дубајске и арапске нафте, навео је ГР.

Та врста нафте ће бити транспортована нафтоводом ИСП. За сада је најпопуларнија руска марка нафте је Урал, казао је научник Института светске економије и медјународних односа РАН Михаил Суботин, док је врста Витез добила назив по платформи у подручју експлотације на острву Сахалин, на крајњем истоку Русије.

Неопходност алтернативе основним светским врстама нафтне смесе WТI и Брент постоји давно, констатовао је аналитичар тржишта нафте и гаса компаније Арбат Капитал, Виталиј Громадин.

Да би ИСП постала једна од котираних марки нафте неопходно је одређено време, јер она у структури свих испорука истоименог нафтовода има доста мали обим.

Да би врста ИСП стекла светски ауторитет, потребан је већи обим испорука. Преко нафтовода ИСП очекује се ове године транспортовање 36 милиона тона.

Потенцијелно Транснефт, руски оператор нафтовода може да испоручи 80 милиона тона нафте годишње.

Русија која је најпространија земља на свету са преко 17 милиона км највећи је произвођач нафте

Узимајући у обзир да Транснефт планира да повећа капацитет ИСП, као и обим испорука на светска тржишта, у Русији се очекује да ће та марка постати популарнија.

Аналитичар инвестиционе групе Атон Вјачеслав Бунков, сматра да већ данас могу да буду поменути будући потрошачи руске нафте нове марке, пре свега Јапан, Кина, Јужна Кореја.

Према прогнози компаније ВТБ Капитал, на источносибирским налазиштима ће се 2020. бити производјено 45 милиона тона нафте, у поредјењу са 15 милиона тона у 2012.

Производња нафте у Русији је у 2012. достигла нови пост-совјетски рекорд, пошто је порасла за 1,3 одсто, на 518 милиона тона (10,4 милиона барела дневно).

Русија је, захваљујући рекордној производњи, превазишла Саудијску Арабију. Русија која је најпространија земља на свету са преко 17 милиона км има и највеће ресерве минерала и енергенатакао што је глобано и највећи производјач нафте и природног гаса Министарство енергетике Русије очекује да ће до 2020. обим производње нафте бити 505 до 510 милиона тона годишње.

Извор: Тањуг


Напиши коментар