Рампа за ГМО кредите у Србији?


Последњих година се број хектара под кукурузом „Монстанто 810“ повећава, па генетски модификовани организми заузимају 10 одсто укупних ораница у свету

Пројекат Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) који је са 40 милиона долара требало да подржи компанију „Монсанто“ у ширењу пословања на тржиштима Србије, Бугарске, Турске, Мађарске, Украјине и Турске, више није активан.

Наведени кредит је, према ранијим плановима, требало да буде одобрен почетком априла ове године, а америчкој компанији послужио би како би се заштитила од ризика немогућности овдашњих пољопривредних фирми да плате семе и друге производе поручене од „Монстанта“.

Према сазнањима Блица, више од 150 светских еколошких организација обратило се Европској банци за обнову и развој са захтевом да се један овакав кредит не одобри. У београдској канцеларији ЕБРД нису могли да коментаришу информацију.

Управа ЕБРД процењује могућност учешћа у програму који би за циљ имао обезбеђење капитала за пољопривреднике. Програм обухвата могућност одложеног плаћања за набавку семена и заштитних средстава за усеве. Међутим, свако такво учешће искључује било какву везу са генетски модификованом храном. Јер сви пројекти ЕБРД морају да испуне строге критеријуме, укључујући еколошке, социјалне и корпоративне стандарде – кажу у локалној канцеларији Европске банке за обнову и развој.

Глобална експанзија

Последњих година се број хектара под кукурузом „Монстанто 810“ повећава, па генетски модификовани организми заузимају 10 одсто укупних ораница у свету. Међу онима који прихватају ГМО, уз САД, Бразил, Кину и Русију, предњачи Шпанија, а у нашем окружењу најлибералнија је Румунија.

С друге стране, у Влади Србије је потврђено да се измене Закона о генетски модификованим организмима припремљене и усаглашене са захтевима које су пред Србију постављене у процесу придруживања Светској трговинској организацији.

Предлог измена закона послат је Европској комисији на усаглашавање пре више од месец дана. Засад још немамо повратне информације, али је мало вероватно да ће се ове измене наћи у скупштинској процедури средином године, како је раније планирано – тврде у Немањиној 11.

Иначе, изменама Закона о ГМО би се, како нам је речено, укинула рестриктивност нашег спољнотрговинског промета и омогућио увоз одређених врста генетски модификованих производа.

Захваљујући покрету Двери, Чачак је први град нетолерантан за ГМО

На предлог проф. др Миладина Шеварлића и на одборничку иницијативу одборничке групе Двери српске, Скупштина града Чачка је данас усвојила Декларацију: „Ми не желимо ГМО на нашој територији“.

Чачак је тако постао први град у Србији нетолерантан на ГМО – прво подручје без присуства ГМО. После овог успеха у Чачку, овај предлог професора Миладина Шеварлића постаће иницијатива и других одборничких група и повереништава Двери широм Србије, у свим општинама, градовима и окрузима Србије.

Као завршну акцију ове кампање, Покрет Двери 6. фебруара у Скупштини Србије затражиће да Скупштина Србије по хитном поступку прогласи Србију за државу без ГМО.

Истовремено, из Брисела стижу вести да Европска комисија не планира да наредних месеци одобри гајење нових генетски модификованих култура све док не дође до споразума између чланица ЕУ о томе да свака земља појединачно утврђује које ГМО жели, а које не планира да гаји.

За април ове године најављен је и референдум на коме ће се 500 милиона грађана земаља ЕУ изјаснити да ли су за ГМО или не.

Извор: Блиц


Напиши коментар