Сепаратисти плакатима траже „Војводину републику“


Војвођанска партија: „Војводина Република – Слобода за Војводину“

Плакати на којима пише „Војводина Република – Слобода за Војводину“, које је потписала Војвођанска партија, осванули су данас у Новом Саду.

На појединим местима ови жуто-плаво-зелени плакати прелепљени су преко плаката странке Трећа Србија која се залаже за укидање Аутономне Покрајине Војводине.

Војвођанска партија послала је саопштење у којем је навела да неће дозволити да се понови 1988. година, када је у Новом Саду организована такозвана јогурт-револуција и када је практично укинута широка аутономија Покрајине.

„Војводину нико не треба да учи шта су јој језик и писмо, који јој је главни град, када је доживела процват, а кад суноврат. Војвођанска земља није на продају! Борићемо се за свој идентитет и права свим расположивим демократским средствима јер је то обавеза наше генерације“, поручила је Војвођанска партија.

На челу Војвођанске партије је Александар Оџић, некадашњи функционер Лиге социјалдемократа Војводине

Та странка је навела да се залаже за равноправан однос Србије и Војводине у сложеној заједничкој држави, и за доношење новог Устава у којем ће Војводина бити дефинисана као република у саставу сложене државе Србије.

Таква Војводина ће имати законодавну, извршну и судску власт, право на располагање сопственим ресурсима, имовином и приходима, као основом за економски опоравак и улазак у ЕУ, пише у саопштењу које се завршава паролом „Војводина Република – Слобода за Војводину!“

Војвођанска партија је чланица четврте војвођанске конвенције, која је априла прошле године донела Декларацију „Војводина Република“.

Њоме се промовише идеја формирања „Савезне Републике Србије“ коју би равноправно чиниле Србија и Војводина.

На челу Војвођанске партије је Александар Оџић, некадашњи функционер Лиге социјалдемократа Војводине.

Извор: Факти


Напиши коментар