Србија потписала декларације против ГМО соје!

Циљ декларације је успостављање нове политике у области гајења соје која ће омогућити боље коришћење домаћих ресурса и умањити прекомерну зависност од увоза соје

Државни секретар Министарства пољопривреде Данило Голубовић потписао је током сајма „Зелена недеља“ у Берлину, Декларацију „Дунав соја“, о узгоју без генетске модификације.

Секретар Голубовић је Декларацију потписао 19. јануара, на иницијативу Министарства пољопривреде Аустрије, а докумет су потписале и земље Дунавске регије међу којима су Аустрија, Хрватска, БиХ, Баварска, Мађарска, Словенија и Швајцарска.

Циљ декларације је успостављање нове политике у области гајења соје која ће омогућити боље коришћење домаћих ресурса и умањити прекомерну зависност од увоза соје, која се користи за производњу хране, а посебна пажња биће посвећена узгоју, преради и коришћењу соје која није генетски модификована.

За српску пољопривреду и Србију као земљу дунавског слива, потписивање Дунав декларације је од великог значаја, јер се на тај начин јача регионална сарадња, повећава вредност домаћих производа и утиче на ширење тржишта „ГМО фри“ хране.

Министарство је указало да постоји више различитих узрока ниског приноса соје као што су општи економски разлози, високе цене и климатске промене. Такође, разлози за лошије резултате производње, постоје и у организацији производног сектора.

Иницијатива да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије приступи „Дунав соја“ декларацији проистекла је на Међународном Соја симпозијуму, одржаном у Бечу 5. септембра 2012. године.

Извор: Тањуг

Напиши коментар