Срећан ти 21. рођендан Републико Српска!


Скупштина српског народа БиХ је 9. јануара 1992. године донела Декларацију о проглашењу РС

Дан Републике Српске и крсна слава Свети Стефан биће обележени низом манифестација. Централна свечаност у Културном центру Бански двор „Из Српске с љубављу“.

У Сабором храму Христа Спаситеља ће тим поводом бити одржана литургија, а заслужни грађани ће добити одликовања.

Скупштина српског народа БиХ је 9. јануара 1992. године донела Декларацију о проглашењу РС. Скупштина српског народа БиХ основана је октобра 1991. године.

Административно средиште те институције било је најпре у Сарајеву, где је и проглашена декларација, а током рата у БиХ било је измештено на Пале.

Од 1998. године седиште Народне скупштине РС је у Бањалуци. Званично главни град РС је и даље Сарајево, што је наведено и у Уставу РС из фебруара 1992. године.

РС, којој је Дејтонским мировним споразумом из новембра 1995. године припало 49 процената територије БиХ, има површину нешто мању од 25.000 километара квадратних, један је од ентитета БиХ.

РС је по државном уређењу парламентарна република, а председник скупштине је Игор Радојичић. Република Српска је проглашена у време распада бивше СФР Југославије, односно током сукоба три конститутивна народа у Босни и Херцеговини, Срба, Муслимана и Хрвата.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Босна и Херцеговина не представља политички и историјски интерес српског народа и да је могуће да за 10 или 15 година неће ни постојати, јер за то не постоји воља два од три конститутивна народа.

Међународна заједница је све више уморна од очувања нечега што многи не желе. Ми смо изгубили и своју малу илузију о томе да је Босна могућа у смислу реализација дејтонских вредности јер су оне стално биле извргнуте променама и наметане овде. Ми немамо посебну жељу да Босна успе. Ми ћемо урадити оно што морамо, а не што хоћемо, међутим државе не успевају ако их нећете„, рекао је Додик у интервјуу Тањугу поводом обележавања Дана РС.

Из Српске са љубављу

Коментаришући критике које долазе из Федерације БиХ због чињенице да је за Дан РС изабран 9. јануар, што се у Сарајеву доживљава као континуитет са политичким наслеђем Радована Караџића, Додик је рекао да је тај датум неприкосновен и да то уопште не може да буде тема за полемику.

Како је истакао, Караџић је стао на чело српског националног покрета у БиХ и припадају му заслуге за стварање РС, очување идентитета српског народа и спречавање злочина над њим, а о томе да ли је он вршећи дужност председника и врховног команданта учинио неке прекршаја закона и обичаја рата, утврдиће суд.

Треба да кажемо јасно и гласно да је Караџић са својим сарадницима одлучујуће утицао да се створи РС и то је чињеница коју не треба и не мора да побијамо и прећуткујемо„, поручио је Додик.

Приговори из Федерације се догађају у континуитету и они су ове године отишли и даље тврдећи да они треба да тај дан славе као дан некаквог наводног геноцида. То је њихов проблем. Нека они тај дан прогласе. Што се тиче РС она је чиста, стабилна, поштена и цивилизована, добро место за живот свих, па и оних који нису Срби„, казао је Додик.

Према његовим речима, РС, иако је национални пројекат, није уперена ни против кога, а националне мањине и групе се у њој осећају веома слободно, јер нема ниједног законског и уставног ограничења за њихове слободе.

Извор: Тањуг


Напиши коментар