Ускоро на светлу дана плашт и круна краља Петра Првог


О.Ивековић : Краљ петар И, Велики путу преко Албаније

У Историјском музеју Србије чува се плашт и круна краља Петра Првог. Деценијама се није знало за њих, а посебно је занимљиво да је круну краљ носио само једном, а још интересантније од чега је израђена.

Како се простор на више хиљада квадратних метара Историјског музеја сређује и отвара за који месец за изложбе, директор музеја Мирослав Живковић открио је “Политици“ будући изглед здања, као и вредне експонате српске историје међу којима је саркофаг у коме се чува плашт и круна Краља Петра Првог.

Рестаурација је управо завршена. Плашт је био у прилично лошем стању због неадекватног чувања током низа деценија. Не заборавите да је прошао све ратне голготе у Првом и Другом светском рату. Направљен од хермелина, рад је аустријских мајстора, спсцијално за крунисање 1904. године“, каже кустос музеја Андреј Вујиновић.

Круна се чува у сивој кутији коју су истим поводом направили Парижани, браћа Фалис, а краљ Петар ју је носио само једном, приликом званичног ступања на српски престо.

Круна није израђена од злата, већ од позлаћене бронзе с ручке Карађорђевог топа, а ни “драгуљи“ нису прави, већ је реч о уметнички обрађеном стаклу.

Упркос томе, историјска вредност ових експоната је непроцењива, док су обе ове регалије провеле деценије после Другог светског рата у разним подрумима, а за њих се поготово није и знало. Као и уосталом за Историјски музеј Србије и његове тајне.“

Извор: Политика


Напиши коментар