Акција: Подигнимо споменик жртвама геноцида


Недужне жртве морају да буду опомена генерацијама

Иницијатива „Подигнимо споменик свим жртвама усташког геноцида, од Јасеновца до ’Олује’“, коју су покренуле дневне новине „Вечерње новости“, изазвала је огромно интересовање јавности, не само стручне. Осим академика, угледних професора, историчара и књижевника који истражују злочине над Србима у 20. веку, Новостима се јављају и бивши ратници, логораши, потомци жртава и сведоци геноцида, из свих крајева земље и расејања апелом да се „у име невиних страдалника коначно подигне српски Јад Вашам“.

Ову величанствену идеју да се од заборава отргну сви невино страдали у логорима смрти, лансирао је десетоструки носилац Олимпијских медаља и троструки шампион Југославије, наш истакнути шаховски велемајстор Александар Матановић.

Сада би то што је током претходних дана исказано у Новостима, уз подршку свеукупне јавности, требало претворити у – дело. Предлагач ове акције, у разговорима и уз консултацију са познатим учесницима у анкети, сматра да је најбоље формирати Иницијативни одбор који ће идеју представити надлежним државним институцијама.

Дужни смо да памтимо да се никада не би поновило!

Пошто су и оне исказале благонаклоност, могло би се очекивати да се и држава укључи и заједно са Новостима и бројним дародавцима, којих ће сигурно бити, поведе акцију о подизању споменика, спомен-обележја, спомен-музеја или меморијалног центра, свеједно за коју се варијанту определе.

Очигледно, била би велика друштвена, политичка и културна грешка да се идеја не реализује. Очекује се наредних недеља и реаговање надлежних државних институција уверени да ово спомен-обележје мора да се подигне као дуг према жртвама које још нисмо ни побројали.

„Новости“ ће и даље водити медијску акцију „да подигнемо један споменик на чијим зидовима ће бити исписане бројке, подаци, имена логора: Јасеновац, Сајмиште, Градишка Стара, Доња Градина, Јадовно, Јастребарско, Госпић, Ђаково, Сисак, Лепоглава, Паг, Керестинец, Ливно…Тако ћемо, као што каже Александар Матановић, одужити дуг. Да наш глас буде и завет, и допринос, и нада да нова поколења, не само српског народа, неће бити изложена прогонима, прекрштавању, ножу.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар