Изложба „Моје Јадовно“ – сећање на логор смрти


Порука преживелих из јаме Јадовно

Историја „Јадовна“, првог логора смрти у Европи, у коме је током лета 1941. страдало више од 40.000 људи, биће први пут представљена у Београду. У четвртак, у Руском дому у 18 часова биће отворена изложба коју организује удружење „Јадовно 1941“, а на којој ће бити представљене фотографије и записи који сведоче о овом трагичном историјском догађају.

Иако прво масовно стратиште у Европи, у коме је мучки убијено 38.000 Срба и око 2.000 Јевреја, о „Јадовну“ се у послератним деценијама ћутало. Није га било ни у у уџбеницима. Хиљаде тела страдалих мушкараца, жена и деце и данас почивају у крашким јамама Велебита, где се логор налазио.

Под „Јадовном“ се подразумева комплекс логора Јадовно – Госпић – Паг. То су били озлоглашени логори смрти где су прво довођени угледни Срби, а онда српски и јеврејски народ редом, искључиво да би били убијени – каже историчар др Милан Кољанин. – Жртве су систематски довођење са целе територије НДХ, која је и озаконила постојање логора.

Логор „Јадовно“ затворен је крајем августа 1941. наређењем италијанских трупа, које су биле згрожене затекнутим злочинима. Око 2.000 људи преживело је „Јадовно“, али су пребачени у Јасеновац и тако је формиран овај концентрациони и логор смрти.

Историчар Ђуро Затезало први се детаљно позабавио овим питањем и поименце побројао 10.500 страдалих. Њихов укупан број проценио је на 40.123.

Председник удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић

Да се страдање на Велебиту, Пагу и у Госпићу не заборави, труде се чланови удружења „Јадовно 1941“, основаног 2010. године.

Сматрамо својом обавезом да истину о јадовничком страдању пренесемо јавности. Чинимо то путем нашег сајта, документарног филма чије снимање је у току и изложби, попут ове „Моје Јадовно“ – објашњава председник удружења Душан Басташић. Он је у некој од 30 крашких јама-гробница изгубио двојицу деда и стрица од 18 година.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар