Јованка Броз: Ако хоћемо да имамо добре односе с Хрватском, неке ствари треба рашчистити


Јованка: сведок сам догађаја 1945. године и онога шта се дешавало над српским народом у Хрватској ради „мира у кући“

Јованка Броз од смрти Броза живи у вили у елитном београдском насељу Дедиње, која је недавно опљачкана.

Она тврди да јој је украдена ваза „минг“, венчани дар од покојног кинеског председника Мао Це Тунга и да није побројала шта је све нестало, али да сигурно зна да су јој украдени накит, новац и белешке и преписка са Цвијетином Мијатовићем и генералом Долничарем, који јој три и по године пошто је „истерана из куће није вратио одећу“.

Јованка Броз је одбила да каже ко је притиска, али да верује да иза провале стоје људи који су играли веома прљаве улоге у последњим годинама Титовог живота, а неки од њих су и данас живи и моћни.

Преко мојих леђа су се обрачунавали с Титом, оптужујући ме да правим заверу против њега с Ђоком Јованићем и личким генералима. Успели су да нас раздвоје и изолују. И мене и Тита. Практично су нас послали у својеврсно изгнанство. Онда су Стане Доланц, генерал Никола Љубичић и остало друштво вршљали и радили шта су хтели„, рекла је удовица доживотног председника Југославије.

Јованка Броз је навела да би сада неки желели да се то не сазна и да се све забашури и сакрије да би слога владала између Србије и Хрватске, а и неких Словенаца који су ту кумовали.

Мислим да то није добро. Ако хоћемо да имамо добре и пријатељске односе с Хрватском, неке ствари треба рашчистити„, рекла је Јованка Броз.

Навела је да је била је сведок догађаја 1945. године и онога шта се дешавало над српским народом у Хрватској ради „мира у кући“. „После 50 година, та нагомилана неправда је рикнула као вулкан, а људи су се питали где је то било запретено. Било је запретено у душама јадног народа који није смео да каже ништа ради тога мира.

Садашња ситуација са Хрватском ме подсећа на то време, кад се тражи да ради мира пређемо преко Олује и свега што се дешавало.

„Чини ми се да то није у реду према будућим генерацијама и да ствари треба рашчишћавати док постоје живи сведоци“, рекла је Јованка Броз.

Јованка Броз је навела да је њен прогон почео од тренутка смрти Броза, 4. маја 1980. године, када је прва званична комисија и запечатила неке ствари у његовом кабинету.

Ја сам сама додала још неке ствари да запечате, да бих се заштитила. После те комисије дошле су и многе друге, самозване комисије које су упадале и носиле ствари„, рекла је Јованка Броз.

Додала је да они који су је „терорисали од Титове смрти“ чине све да истина о њиховим злоделима не изађе на видело.

Њих плаши то што сам уз Тита била на извору догађаја и запажала многе ствари, нарочито у годинама пред његову смрт. Кад сам видела куда све то иде, отворено сам говорила да не ваљају, па и ударала понекада на њих„, рекла је Јованка Броз.

Јованка Броз оценила је да је нису опљачкали обични лопови, него људи који су тачно знали шта траже, а њих су послали „они који се боје“ ствари које она зна.

Извор: Бета


Напиши коментар