Опленац чека последњег српског краља

Спремно гробно место за последњег краља

На Опленцу, у Тополи, у Цркви Светог Ђорђа која је и маузолеј породице Карађорђевић, све је спремно за долазак последњег југословенског краља Петра II Карађорђевића. Уз његове посмртне остатке, 26. маја ове године, у крипти ће бити занавек сахрањене и мошти његове супруге Александре, као и његове мајке, краљице Марије.

У крипти се знају тачна места где ће ко да буде сахрањен. У једном од кракова маузолеја су гробнице за краља Петра II и његову супругу Александру. Марија Карађорђевић ће бити сахрањена у гробницу крај краља Александра И Карађорђевића.

Црква Светог Ђорђа

Како каже Драган Рељић, Управник задужбине Краља Петра I, „у горњем делу цркве остављена су два почасна места за оснивача породице и оца модерне српске државе Карађорђа и ктитора цркве, његовог унука краља Петра И Карађорђевића. Маузолеј крипта посвећена је Светом Петру и урађена је по узору на француску краљевску гробницу Сен Дени и маузолеј Гале Плацидије из Равене. У крипти се налази 39 гробних места од којих су 23 попуњена ”.

У крипти почивају још двојица владара, српски кнез Александар, Карађорђев син, и син краља Петра И, југословенски суверен краљ Александар И који је трагично настрадао у Марсељу 1934 године. Маузолеј-црква Св. Ђорђа, задужбина краља Петра И, подигнута је у периоду од 1910. до 1912, првенствено замишљена да поред породичне гробнице постане и маузолеј свих палих српских ратника.

Гробница родоначелника династије Карђорђа Петровића

Како је у I светском рату живот изгубио сваки четврти становник Србије, то се од идеје за исписивањем њихових имена на зидовима ентеријера морало одустати. Након смрти старог краља Петра И, његов син краљ Александар И решио је да компелтан ентеријер преуреди у српско-византијском стилу најскупљом и најтрајнијом техником мозаика.

– Опленачки мозаик је једна од највећих површина на свету под мозаиком. Простире се на 3.570 квадратних метара и поседује преко 40 милиона ручно израђених коцкица, а од најквалитетнијег мурано стакла са преко 15. 000 различитих нијанси боја и преко 725 приказаних композиција. Камена декорација је састављена из најквалитетнијих гранита мермера и оникса из бивше Краљевине Југославије, Европе и шире – каже Рељић.

Краљ Петар II Карађорђевић

Петар као дечак са мајком Маријом и оцем краљем Александром
Прворођени син краља Александра I и краљице Марије рођен је у Београду (1923). Кумови на крштењу су му били енглески краљ Џорџ VI и његова жена Елизабет Боуз-Лајон. После основног образовања које је стекао на Двору, похађао је Сандроид школу у Енглеској, из које се вратио после атентата на његовог оца 1934. Након слома војске Краљевине Југославије почетком Другог светског рата, краљ Петар II био је приморан да са Никшићког аеродрома, заједно са Владом, емигрира, прво у Грчку, а затим у Египат. Последње године живота провео је у Америци. После дуге и тешке болести умро је у денверској болници 3. новембра 1970, а сахрањен је у Цркви Светог Саве у Либертивилу (САД).

Извор, Фото: Блиц

Напиши коментар