Потврђено, фигуре иа Јагодне старе 8000 година!

У насељу из раног неолита нађена највећа ризница праисторијских уметнина на свету старих око 8000 година

Немачки Геолошки институт из Хајделберга потврдио светску археолошку сензацију на локалитету Белица. Светска премијера српског налазишта са око 100 фигурина од новембра 2013. до марта 2014. у Тибингену

Угледни немачки Универзитет у Тибингену и Геолошки институт у Хајделбергу потврдили су да је археолошки локалитет Белица крај Јагодине најстарије светилиште Европе.

У насељу из раног неолита нађена највећа ризница праисторијских уметнина на свету, са око 100 човеколиких фигура од камена, кости и глине, старих око 8.000 година.

Ово је резултат истраживања које су заједно обавили немачки и српски стручњаци прошлог лета на локалитету који је 2002. године открио проф. др Милорад Стојић из Археолошког института САНУ.

Археолошки локалитет Белице

Културе Лепенског вира и Белице су егзистирале у приближно исто време, али су се битно разликовале.

Лепенци су још били ловци-сакупљачи док су Беличани били земљорадници, о чему говоре пронађене фигурине са симболичним представама женских и мушких репродуктивних органа, труднице, мајке с дететом – каже професор Стојић. – Камени предмети су оригиналног изгледа и израђени на изузетном уметничком нивоу од стена лепих и различитих боја, богате текстуре. Очито је да су фигурине биле посвећене култу плодности, што је карактеристика ратарских заједница које обожавају мајку земљу. На фигурама из Белице представљене су све фаза настанка и развоја људског плода, од зачећа до порођаја. Овакве представе нису никада до сада забележене у уметничком стваралаштву човечанства, од када је оно настало 38.000 година пре нове ере.

Геофизичка испитивања у 2012. на локалитету Белица открила су праисторијско насеље опасано кружним ровом пречника 75 метара. У том кругу пронађени су кружни, трапезасти и троугласти темељи монументалних грађевина, какви до сада нису налажени у насељима раног неолита.

То доказује да је реч о духовном средишту које је истог значаја за протостарчевачку заједницу, какве је у позном мезолиту имао верски центар Лепенски вир – каже проф. др Стојић.

Он наглашава да су истраживања на Белици изведена у сарадњи с Универзитетом у Тибингену, који ће издати двојезичну монографију на немачком и српском „Белица, најбројнији групни налаз културно-уметничке пластике из каменог доба и најстарије духовно средиште у неолиту Европе„.

Немачки стручњаци су локалитет крај Јагодине назвали археолошком сензацијом 21. века, а налази из Белице ће светску премијеру имати на изложби од новембра 2013. до марта 2014. у Археолошком музеју у Тибингену.

Извор, фото: Вечерње Новости

  • 1
    Share

Напиши коментар