Руски милијардери поклањају половину богатства


„Давање у добре сврхе није ништа мање забавно од стицања новца“, рекао је Пинчук

Милијардери, Рус Владимир Потањин и Украјинац Виктор Пинчук, изјавили су јуче да ће половину свог богатства дати у добротворне сврхе и тиме постали први тајкуни из земаља бившег Совјетског Савеза који ће се придружити идеји најбогатијих људи света да поделе своје богатство, јавио је АФП.

Руски индустријски магнат Потањин (52) и украјински металски и медијски тајкун Пинчук (такође 52 године), рекли су да ће се придружити пројекту названом „The Giving Pledge“, или слободније преведено „Завет доброчинитеља“, који је покренут 2010. године, а предводе га Бил и Мелинда Гејтс, као и Ворен Бафет, познати инвеститор.

Циљ пројекта је да се охрабре млади богаташи да поклањају свој новац у добротворне сврхе, и да крену ка филантропији у ранијем добу живота.

Потањин и Пинчук су казали да се надају да ће својим гестом инспирисати друге богаташе да поделе своје богатство.

Њих двојица се налазе међу 12 богаташа који су се јуче придружили пројекту, чиме је укупан број таквих добротвора порастао на 105, а међу њима су и индијски тајкун Азим Премџи и Британац Ричард Бренсон.

Давање у добре сврхе није ништа мање забавно од стицања новца„, рекао је Пинчук за АФП.

Најавивши да ће дати најмање половину свог богатства у добротворне сврхе, Пинчук је рекао да жели да пошаље сигнал да филантропске активности нису хоби.

То је преданост за читав живот и после њега„, рекао је он у телефонском разговору. „Уколико неко буде инспирисан да учини исто, онда ће то бити у реду“.

Потањин, сувласник и извршни дирекотр Норилск Никела, највећег светског произвођача паладијума и никла, рекао је да се нада да ће други у земљи следити његов пример.

Надам се да ће мој пример инспирисати људе у Русији и другим земљама и показати свету да се враћа руска традиција и филантропија„, рекао је он.

Потањин је у саопштењу, које је објавила његова добротворна фондација, навео и да жели да заштити своју децу од „бремена екстремног богатства који им може ускратити било коју мотивацију да нешто самостално постигну у животу“.

Потањин и Пинчук нису рекли колико ће издвојити у добротворне сврхе, а руско издање магазина „Форбс“ проценило је да је Потањин четврти Рус по богатству са 14,5 милијарди долара.

Исти магазин за Украјину, навео је да Пинчуково богатство износи 3,7 милијарди долара и да је други Украјинац по богатству.

Према „Форбсу“, Русија има скоро 100 доларских милијардера, а Украјина девет.

Извор: РТВ


Напиши коментар