Албански уџбеник географије: Делови Србије „неправедно“ у Србији!


Албанци у 4. разреду основне школе уче контуре тзв, велике Албаније

На насловној страни уџбеника географије за четврти разред средње школе у Албанијије је мапа Албаније, са „албанским подручјима“ у Црној Гори, Србији, Македонији и Грчкој, као и са Косовом. Наводно албанско подручје у Србији, без Косова, је такодје издвојено, а односи се, углавном, на подручје Бујановца и Прешева.

Сва „албанска подручја“ су графички одвојена од мапе Албаније, али су означена истом бојом.

Према том уџбенику, албанска подручја у Црној Гори су Улцињ, Плав, Гусиње и Рожаје. Та подручја („крајине“), како се наводи, су до 1912. године била „део геополитичке компактне целине Албаније“, а „после балканских ратова и турске капитулације војнички су освојена од Црне Горе“.

Мапа „Велике Албаније“ на једном од старијих уџбеника географије у Албанији
У уџбенику географије, у чији је превод имала увид агенција Бета, на страници 13. пише да су на Берлинском конгресу 1878. године „донете одлуке на штету албанског народа“.

Овај конгрес неправедно је доделио Србији источни део Косова са Врангом (вероватно Врањем), као и Црној Гори Бар, Подгорицу, Плав и Гусиње„, пише у албанском уџбенику географије.

На 197. страни уџбеника штампана су питања и задаци за вежбање ученика:Покажите на мапи албанска подручја на простору Црне Горе„, „Како и кад су ова подручја отцепљена од геопростора Албаније?„, „Каква је будућност ових подручја и како може да се поправи њихово економско и културно стање?„.

Извор: Бета, Блиц


Напиши коментар