Београд и остатак Србије без Косова и Метохије

У понедељак у оба Дневника РТС-а, Србија је приказана БЕЗ Косова и Метохије

Већ неко време са драгим људима коментаришем о различитим поделама међу нама. Као да није довољно што се други труде и раде све да нас поделе, већ се и сами додатно делимо. Овде не мислим на партизане и четнике, на комунисте и националисте, на патриоте и издајнике, на ретроградне и европејце… Не мислим ни на Србе и Србијанце, нити на друге географске поделе – Шумадинци, Сремци, Банаћани,Чарапани… Овде мислим на ону поделу коју све чешће чујемо: Београд и остатак Србије.
Мало-мало па се негде у средствима информисања може наићи на овај језиви термин: Београд и остатак Србије. И то се користи у различитим комбинацијама. Најчешће је можете чути у временској прогнози:

Чули смо какво нас време очекује у Београду, сад да чујемо какво нас време очекује у остатку Србије.

Али се не либе да термин користе и у другим облицима:

Београд и Србија су обележили…

Да ли су нам, заиста, потребне и такве поделе? И шта тај термин уопште значи? Да ли је Београд једно, а Србија друго? Мени је једнако битан сваки део Србије. То што сам рођена у Београду и што је негде и логично да га као мој родни град волим за нијансу више него Крушевац, Прокупље, Ниш, Нови Сад, Зрењанин, Чачак, Косовску Митровицу, Пећ или било који други град у Србији, не значи да је мени само Београд битан, а да је све остало остатак. Нешто што је мање важно, нешто што се помиње онако, као нужно зло. Сваки педаљ Србије је моја Отаџбина и зато не могу да разумем ту поделу на Београд и остатак коју форсира и Јавни сервис – Радио телевизија Србије.

Мислим, нисам могла да разумем до малопре. А онда сам видела линк који је у прилогу и схватила да ће ускоро изостати и то “остатак Србије” јер је управо тај Јавни сервис – наше право да знамо све у понедељак у оба Дневника, и оном у ударном термину у 19,30 а и у оном од 23 часа објавио слику са почетка текста – Србија БЕЗ Косова и Метохије! Снимак је настао при прошлој посети Емираћана, али је тек сад тај детаљ монтиран у прилог као “покривалица” за вест. У оном у 19,30 су “искусно” прекрили информацијом “Архивски снимак”, али је зато у Дневнику 3 све одлично видљиво. Видљиво да Косова и Метохија нема на мапи Србије.

Истог оног Косова и Метохије кога се нисмо одрекли, али требамо „прихватити стање на терену“. Истог оног Косова и Метохије кога се нисмо одрекли, али „Европска унија подразумева да ћемо то урадити“. Истог оног Косова и Метохије кога се нисмо одрекли, али „неким представницима малигне творевине они који одлучују у наше име нуде столицу у Уједињеним нацијама“.
Оног Косова и Метохије које је симбол уједињења и раздора у српском народу. Оног Косова и Метохије у коме је саткана културна, верска, историјска баштина српског народа. Оног Косова и Метохије које је у срцу сваког Србина, без обзира на то да ли је некад крочио ногом на то свето тло.

Е, баш тог Косова и Метохије нема на мапи. И није оправдање што је мапа стигла са Емираћанима, што није наше уметничко дело. Неприхватљиво је да је државни врх, који се наводно свим силама бори за очување целовитости и територијалног интегритета државе Србије, прихвата да се таква мапа појави у озбиљним државним преговорима и договорима о сарадњи.
Ако су гледаоци за свега секунд-два успели да виде да Косово и Метохија нису у саставу Србије, како је могуће да нико од њих то није приметио и није реаговао. Видели јесу, то је сигурно. Реаговали нису јер су очигледно одавно одлучили да Косово и Метохија, ипак, нису Србија.
Почели су “елиминацијом” Косова и Метохије са карте Србије. Следећа брисања биће Војводина и Рашка, али нешто ми говори да се неће на томе задржати. Врло брзо онај термин са почетка о “Београду и остатку Србије” постаће неприхватљив и за њих јер Србије неће бити. А питање је колико ће опстати и Београд.

Извор: Ивин Свет

Напиши коментар