Емир Кустурица: Никловани ГМО парадајз не сме проћи


Кустурица: „“Важно је да у борби против ГМО не прође идеја да се српско тржиште отвори за продају ГМО хране“. 

Упркос хладном времену и киши, јуче, 21.03.2013. испред Народне Скупштине Србије, више стотина људи окупило се на протест против ГМО, у организацији Еколошког покрета из Новог Сада!

Посебну пажњу и одобравање пристуних изазвали су говори прослављеног редитеља Емира Кустурице, полицајца Ристе Кнежевића, као и директора Еколошког покрета Новог Сада, Николе Алексића.

Важно је да у борби против ГМО не прође идеја да се српско тржиште отвори за продају ГМО хране, јер тада је прича готова„, упозорио је прослављени српски редитељ Емир Кустурица.

Он је навео да је генетски модификована храна део „светског злог концепта који води рачуна о истребљењу, а не унапређењу живота“. Када је у питању, Кустурица сматра да су се на примеру Мокре горе судариле две идеје – цивилизације и антицивилизације.

На Моркој гори је за седам година забележен највећи прираст становништва у Србији, истакао је он, подсетивши да је, када је он почео да гради своје станиште, и уз њега парк природе, сваки разред у Моркој гори похађао по један ђак.

Мало по мало, дошло се до тога да Мокра гора данас има највећи прираст од свих малих регија у Србији, истакао је Кустурица.

То су мали резултати који могу да буду велики ако се не деси да препорука да једемо никловани парадајз прође„, подвукао је Кустурица.

Председник Еколошког покрета Новог Сада Никола Алексић навео је да је до промене Устава неопходно забранити увоз хране и производа који у себи садрже ГМО састојке, уништити све посађене ГМ усеве у Србији, као и сва експериментална поља под ГМО.

Такође се захтева, како је навео, да се ван снаге ставе одредбе закона о репродуктивном материјалу шумског дрвећа, којим је одобрено стављање у промет репродуктивног материјала који потиче од ГМО.

Према његовим речима, неопходно је да се постојећи закон о забрани увоза, узгоја и комерцијалног промета производа ГМО ригорозно примењује, уз кривичну одговорност за све прекршиоце закона.

Потребно је вратити контролу сваке количине прехрамбених намирница на граничним прелазима, јер је евидентно да је уклањање контроле угрозило здравље становништва, навео је Алексић.

Он сматра да је врло важно забранити имплементацију Кодекса Алиментаријуса у правни систем Србије, али ставити ван снаге и већ донете прописе и стандарде који су из њега изведени.

Алексић је такође рекао да би требало раскинути споразум Партнерство за мир са НАТО-ом, јер авиони Западне војне алијансе прелећу Србију, остављајући за собом на небу траг хемијских супстанци.

Управо на основу тог споразума је становништво Србије готово свакодневно запрашивањем из авиона изложено радиолошко-хемијско-биолошким отровима„, рекао је Алексић.

Представник Покрета Двери, Југослав Кипријановић, поручио је да овако више не може и да је владајућа коалиција окупљена око СНС-а настављач погубне политике ДС-а по питању уласка у ЕУ. Европска унија нас условљава и либерализацијом закона о увозу и дистрибуцији ГМ хране и семена. Са поруком да овако више не може, представник покрета Двери позвао је све окупљене да се прикључе првом протесту против банана Владе Србије, заказаној за 6.април у 13 часова на Тргу Републике у Београду.

Након протеста, делегација предвођена господином Алексићем предала је Скупштини Србије захтев за усвајање декларације Еколошког покрета, којом би се поремећена здравствена и еколошка безбедност грађана вратила у уставни и законски оквир, ван кога се тренутно налази.

На протесту су говорили:

Вероника Томић, студенткиња из Крагујевца,
Мара Керн-Кнежевић, новинарка недељника ,,Печат“,
Биљана Ђоровић, новинарка Радио Београда и аутор ”Атлантиса Ултра”
Борис Малагурски, редитељ и ТВ водитељ,
Ристо Кнежевић, полицајац,
Дејан Лучић, писац,
Емир Кустурица, редитељ,
Никола Алексић, директор Еколошког покрета Новог Сада и председник Савеза еколошких покрета Србије,
Југослав Кипријановић, члан руководства Покрета Двери

Скуп су подржали редовни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Београду Миладин Шеварлић и глумица Љиљана Благојевић.

Извор: Б92, Двери Српске
Фото: Двери Српске


Напиши коментар