Јањевци палицама напали Србе

Богослови су покушавали мирним разговором да избегну сукоб

Више млађих особа напало на путу ка манастиру Крка осам ђака православне богословске средње школе, повредивши шесторицу њих, од којих једног теже.

Полиција привела и идентификовала нападаче и да је реч о малолетним особама из Кистања код Книна.

Према хрватској телевизији, напад се догодио око 13 часова на путу према манастиру Крка. Богослови су нападнути најпре вербално, а потом и физички.

Управа Богословије “Света Три Јерарха” у манастиру Крка најоштрије осуђује данашњи ничим изазван физички напад мештана Кистања – Јањеваца на ђаке ове богословије.

Овим бруталним нападом на крчке богослове је тренутно нарушена безбедност и нормалан рад наше богословије. Мотив за овај инцидент може бити и јесте једино и искључиво верска и национална мржња”, саопштено је на званичном сајту Епархије далматинске.

Епархија изражава наду да ће надлежне државне институције Хрватске починиоце овога злодела привести правди и адекватно казнити.

Овај мартовски погром крчких богослова доживљавамо као велики крст и страдање, али се као православни хришћани морамо молити Богу за починиоце овога злог дела који Хрватску не води према Европи, него према најмрачнијим периодима људске цивилизације”, каже се у саопштењу.

У своје слободно време ђаци Богословије су се упутили према селу Кистању, а из супротног смера је наишао аутомобил који је ишао право на њих. Ђаци су успели да се измакну, а из аутомобила су се чули повици увредљивог садржаја и претње. Потом се аутомобил удаљио у правцу манастира Крке, да би се затим после десетак минута вратио из правца манастира и препречило пут према Кистањама.

Потом су из аутомобила изашла четири младића старости око петнаест година, претећи и увредљиво узвикујући да наши ђаци не могу и да неће доћи данас до Кистања. Претили су богословима да ће позвати своје старије другове. Тако је и било. Из правца насеља Јањево дошли су момци старости око 25 година са бејзбол палицама и металним шипкама, те су физички насрнули на ђаке наше богословије”, стоји у саопштењу.

Богослови су покушавали мирним разговором да избегну сукоб, међутим један од нападача је бејзбол палицом ударио ученика Богословије М.С. по лицу и нанео му теже телесне повреде, због чега је хоспитализован у хитној помоћи у Шибенику. Након тога, избила је општа туча у којој је осам ђака Богословије задобило лакше телесне повреде, додаје се у саопштењу Епархије далматинске.

Извор: Срна

Напиши коментар