Организација српских студената за народне кухиње на Космету

Радови у току: „Мало“ улагање за огромну помоћ

Народна кухиња у селу Прековце на Космету ускоро ће добити нову фарму на којој ће узгајати око 200 коза. Кухиња коју у оквиру Епархије рашко-призренске држи НВО „Мајка девет Југовића“ тако ће унапредити сопствену пољопривредну производњу како више не би зависили од хуманитарних прилога. Изградњу нове фарме омогућили су донатори међу којима је и Организција српских студената у иностранству из Швајцарске која је сакупила око 10.000 евра.

Нова фарма гради се недалеко од Прековца у коме се налази централна народна кухиња и досад смо завршили земљане радове – каже Светлана Стевић, председница НВО „Мајка девет Југовића“. – Намеравамо да отварањем ове фарме упослимо што више људи како би им омогућили да остану на КиМ. Упоредо са фармом покушаћемо да саградимо и млекару, како бисмо, осим за потребе народних кухиња производили сир и за тржиште. Од прихода могли бисмо да набављао намирнице које не можемо сами да произведемо.

На казану ове кухиње, која покрива општине Ново Брдо и Гњилане, данас је више од осамсто људи, углавном старих и немоћних, али и породица са више деце. Као и остале народне кухиње у покрајини, у оквиру Епархијске организације „Мајка девет Југовића“, до недавно је опстајала искључиво од хуманитарних донација. Сада НВО „Мајка девет Југовића“ настоји да обезбеди услове да се кухиње самостално издржавају. Ова у Прековцу већ има фарму са 70 коза и 60 оваца. Обрађује се и око осам и по хектара земље у општини Витина која је у црквеном власништву. На том добру узгајају пшеницу, купус, кромпир и остало поврће. Не само што су тако упослени људи и смањени трошкови, већ је и храна у кухињама сада знатно квалитетнија и укуснија.

Фарма и млекара помоћи ће набавку намирница за кухињу

Више од две хиљаде корисника храни се у народним кухињама у Прековцу, Кормињану, Косовској Витини и Клини. Корисници су углавном стари и болесни, многочлане породице на ивици егзистенције, а међу њима је и око стотину деце школског узраста. На фарми, пољопривредном добру и на припреми хране у кухињама запослено је 37 радника.

За једну од највећих донација која је омогућила подизање ове фарме заслужна је Организација српских студената у иностранству (ОССИ). За неколико месеци они су прикупили више око 10.000 евра помоћи за изградњу фарме у Прековцу.

Први пут сам дошао на Косово и Метохију пре две године јер сам желео да својим очима видим како живи српски народ – прича Мирел Китић, један од иницијатора ове акције. – Када сам се вратио направио сам веб-страницу и окачио фотографије које сам снимио на Косову. Тако сам дошао у контакт са ОССИ и одлучили смо да покренемо акцију помоћи народу у јужној српској покрајини. Постављали смо штандове за сакупљање помоћи на фолклорним приредбама, а круна је била велика хуманитарна журка коју смо организовали у Цириху. Наставићемо са сличним акцијама, а најмање четири пута годишње организоваћемо велике хуманитарне журке на којима ћемо сакупљати новац за народ на КиМ.

Извор, Фото: Вечерње Новости

Напиши коментар