Срби са севера КиМ оснивају Скупштину Северног Косова?

“Нама Устав гарантује да можемо да останемо у саставу државе Србије, а нико нема право да нас гура у наручје Приштине”

“Надамо се да нас Србија неће довести у ситуацију да тако нешто морамо да чинимо”, рекао је Ристић на ванредном заседању одборника четири српске општине са севера Косова на коме се разматра питање безбедности у светлу бриселских преговора.

Он је истакао да су се одборници окупили у настојању да пошаљу поруку да Срби са Косова и Метохије желе да остану држављани Србије и да ће у томе успети без обзира на разговоре у Бриселу.

Колико год се то некоме у Бриселу чинило да у наредних неколико дана могу завршити посао, то неће моћи без сагласности дела српског народа који живи на Косову и Метохији”, рекао је Ристић.

Он је изразио уверење да ће Скупштина Србије, извршна власт и српски народ истрајати на очувању уставног поретка на Косову и Метохији.

Скупштина четири општине је место са ког Срби треба да поруче Бриселу, Вашингтону и званичном Београду да ће, уколико се Србија одрекне Устава и закона на овом простору, народ преузети суверенитет, а суверенитет над овим простором неће моћи да има Хашим Тачи. То, свакако, нећемо дозволити квази властима из Приштине”, истакао је Ристић и закључио да Срби желе очување Србије на овим просторима, а не само права за српску заједницу на Косову и Метохији.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је данас да Срби са севера Покрајине не желе да живе у “независном Косову” и да желе да остану део Србије са институцијама Републике Србије.

Отварајући ванредно заседање одборника четири српске општине са севера Косова, Миловић је рекао да је сваки покушај прављења неких институција у оквиру устава и закона самопроглашеног Косова неприхватиљив за српски народ на северу Косова и да ће се наметању таквих решења грађани супротставити свим расположивим демократским средствима.

Одборник и начелник Косовскомитровачког Огруга Раденко Недељковић је поновио да „на Косову и Метохији постоје једино легитимне институције и да се то институције државе Србије“.

Ово што се нуди као Заједница српских општина на Косову и Метохији то значи демонтирање државних органа Србије на КИМ, престанак вршења власти и легализацију границе на Јарињу и Брњаку“, рекао је Недељковић.

Начелник Косовскомитровачког Округа Раденко Недељковић је рекао “да је сламка спаса за Србе на Косову и Метохији Устав Србије, а Сретењски референдум свето писмо”.

Нама Устав гарантује да можемо да останемо у саставу државе Србије, а нико нема право да нас гура у наручје Приштине”, рекао је Недељковић.

Затраженао је од Уставног суда да да оцену о уставности до сада донетох одлука у Бриселу а упућен је и позив на слогу и јединство.

Ове ставови ће, како су најавили Ристић и Миловић, бити преточени у закључке који ће одмах бити прослеђени Београду како би их имала у виду делегација предвођена премијером Србије Ивицом Дачићем на састанку са тзв. “премијером” самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем сутра у Бриселу.

Уз нагласак да „без помоћи државе Србије није могућ опстанак Србима на Косову и Метохији, одборници су још једанпут од Уставног суда затражили да „без одлагања донесе одлуке о уставности постигнутих Бриселских Споразума и Уредби ВРС донетих за њихову примену“.

Затражили су и да се у потпуности поштује демократски исказана воља грађана са севера КиМ на Референдуму 15. фебруара прошле године и од међународне заједнице захтевали да престане са применом дуплих стандарда. У једном од закључака затражили су стварање услова за повратак преко 200.000 расељених Срба са КиМ , заштиту имовине од узурпације и незаконите приватизацие од стране Албанаца.

Осуђени су „насилнички напади на српска гробља , културну баштину, институције државе Србије, српске ученике… и од међународних институција и светске јавности је затражено да „ казне и осуде такво понашање“.

Уколико се на Косову и Метохији настави са кршењем уставно правног поретка Србије , угрозе се права и интереси српског народа и настави да се Срби сведу на национлну мањину или етничку скупину“, одборници упозоравају да ће се самоорганизовати.

Полазећи од универзалног и неотуђивог права сваког народа на самоопредељење, самоорганизовање, удруживање и слободан друштвено политички и економски, културни и социјални развој, прибећи ће се оснивању Скупштине Северног Косова као највишег преставничког и законодавног органа“, поручили су одборници четири СО са севера Косова.

Извор: СРБски ФБРепортер

Напиши коментар