У Прибоју трагају за првим копачима руде бакра


Екипа Завичајног музеја открила је прва окна пре осам година

У оквиру међународног пројекта „Еволуција, организација и употреба раног метала на Балкану“, у некадашњем руднику „Јармовац“, на периферији града, започела су истраживања о првим копачима руде бакра.

У питању је, наиме, део пројекта о развоју металургије у Евроазији – наставак лане започетих трагања на локалитетима Беле Воде и Плочник, недалеко од Прокупља, као и ископавања којима се већ осам година бави Завичајни музеј у Прибоју.

У насељу Јармовац и дуж Јармовачког потока, десне притоке Лима, обављају се археолошка снимања рударске зоне и трагање за неоткривеним окнима, док у Калуђерском пољу друга екипа геофизичким техникама покушава да открије рударско насеље, топионичарске пећи и друге објекте за обраду руде бакра – истиче Саво Дерикоњић, директор Завичајног музеја у Прибоју, наглашавајући да ће ископавања бити настављена у септембру и октобру.

Иначе, овај пројекат се реализује уз финансијску подршку Енглеске, односно стручњака Института за археологију Универзитета у Лондону – професора Тилоа Рефрена и др Миљане Радивојевић – као и Центра за археометалургију и Музеја рударства из Немачке.

Бакарна руда се, према нашим истраживањима, на Јармовцу вадила пре готово 5.500 година, иако стручњаци из Европе тврде да је то могло бити и пре 7.000 година – наглашава Дерикоњић. – Током ископавања обављених минулих година, открили смо четири окна, камене алатке првих рудара и њихова насеља, односно хумке. Али, нисмо имали средства за лабораторијске анализе нађених узорака бакарне руде, па ће то сада бити урађено.

Извор, фото: Вечерње Новости


Напиши коментар