Велика Мађарска на „мала врата“


Припадници мађарске партије Јобик

Од политичког гулаша који је закувала званична Будимпешта, још се пуши цео регион. Јер, мађарска влада, на челу са премијером Виктором Орбаном, не само да пркоси Бриселу и ММФ, већ и отворено и јасно ставља до знања свим суседима да ова држава Мађарска и даље не прихвата последице Тријанонског споразума, после којег је „Велика Угарска“ остала без значајног дела своје територије.

Бројни су дипломатски инциденти у којима Будимпешта на разне начине истиче да полаже историјско право на делове суседних земаља, иако се демографска слика умногоме изменила и тамо је Мађара све мање. Овакви потези су, до сада, наишли на оштро противљење Словачке и Румуније, али не и Србије.

Још у међуратном периоду Мађари су тежили ревизији граница, а најтврђи противник била је Мала антанта, коју су чинили Чехословачка, Румунија и Југославија. Овај савез је почивао на одржавању статуса кво постојећих граница, што се првенствено односило на Мађарску. Чим је приступила Тројном пакту, Мађарска је уз благослов Немачке припојила делове Србије и Словачке, а тога није била поштеђена ни Румунија, иако је и она била чланица истог пакта – објашњава историчар др Драган Петровић.

Зверски претучен Зоран Петровић

Званична Мађарска низ година лобира да се ослободе младићи мађарске националности који су у Темерину 2004. године зверски претукли Новосађанина Зорана Петровића, оставивши га на пијаци онесвешћеног и нагог са џаком на глави, са штапом у анусу и траговима урина на телу.Петорица нападача су осуђени на укупно 61 годину затвора што је званична Будимпешта сматрала драконском казном. После посете Томислава Николића Мађарској, крајем прошле године, председник Србије је, на захтев Будимпеште, помиловао Арпада Хорвата и Золтана Сакала.

Слична прича понавља се од 1991, када Мађарска поново показује интересовање за суседне области.

И покрет Жупанија 64 је такође пројекат великомађарских планова, који нормално функционише у Србији, док држава забрањује тзв. српске екстремистичке покрете. Румунија и Словачка нису признале Косово због мађарског ревизионизма према њиховим областима где живе Мађари и као и некад, спремни су да из овог разлога развијају посебно добре односе са Београдом.

На званичном сајту ЈОБИК-а, међу ударним текстовима, објављен је и чланак о ослобађајућој пресуди Анти Готовини, који је, како наводе, „ослободио Хрватску од српске окупације“.

Петровић наглашава да мађарска национална политика и претензије према суседним државама нису само одлика мађарске деснице, већ га прихватају и друге политичке партије, укључујући и левицу.

Зато и не чуди да је председник Демократске заједнице војвођанских Мађара (ДЗВМ) Арон Чонка изјавио је да је време да се с властима у Србији поведе дијалог о предлогу за формирање мађарске територијалне аутономије на северу Војводине. Чонка је о овом недавно говорио пред члановима Поткомисије мађарског парламента. Први степен чинила би територијална аутономија која би била формирана удруживањем осам општина на северу покрајине, с могућношћу да јој путем референдума приступе и друге општине.

Такође, прошле године у Европском парламенту поднесен је предлог резолуције о стању у Србији, у коме се, између осталог, говори о томе да српска влада мора „без одлагања“ да започне разговоре са војвођанском владом „о насталој ситуацији након одлуке Уставног суда Србије“, а у вези са „одредбама Закона о надлежностима Војводине“. Такав предлог резолуције направљен је на основу нацрта мађарских европарламентараца, који су се претходно консултовали са Савезом војвођанских Мађара у Србији.

Фашисти из организације 64 жупаније са „иконографијом“ велике Мађарске
Будимпешта је донела и одлуку да свако ко докаже да има порекло или родбинске везе са територије бивше Угарске и научи мађарски језик, може да добије мађарско држављанство. Дакле, ако вам је неко рођен у Војводини, која је до 26. јула 1921. била део Угарске, имате први предуслов да добијете држављанство. Ако вам је неко рођен у Бачкој у периоду од 11. априла 1941. до 20. јануара 1945, када је приликом поделе Југославије међу окупационим силама она припала нацистичкој Мађарској – такође испуњавате услов за држављанство!?

Давање двојних држављанстава и код нас и у Румунији, само је део приче. Када се за Војводину каже „Делвидек“, што значи – јужни крај (Мађарске) то јасно говори о територијалним аспирацијама. С друге стране, Словачку називају Горња Мађарска – наводи историчар Василије Крестић.

Како би Европа реаговала када би држава Србија покренула програм да свако ко докаже порекло са територије Душановог царства или некадашње Југославије може да добије наше држављанство? Такође, замислите ситуацију у којој Београд, као што то данас ради Будимпешта, сваку критику и уцену из Брисела одбацује као „неприхватљиво понашање“, протерује ММФ, а добрим делом и стране банке, доноси законе по којима се из званичне дефиниције породице искључују невенчани, истополни и парови без деце и где парламент добија искључиву надлежност да оцени која верска организација може да буде званична „црква“.

Томислав Николић у Мађарској

Посети Томислава Николића Мађарској претходио је сусрет Иштвана Пастора, председника Савеза војвођанских Мађара, са мађарским премијером Виктором Орбаном, који су пропратила два саопштења. Пастор је, како је у први мах пренео Тањуг, обавестио Орбана о недавним неприликама у Војводини. У првом саопштењу, објављеном на вебсајту мађарског премијера, било је наведено да су се саговорници сагласили да такви инциденти морају да се отклоне како би се обезбедило да Војводина остане саставни део земље. Потом је у исправљеном саопштењу, такође на веб-сајту мађарског премијера, речено да су се „саговорници сагласили да такви инциденти изазивају забринутост, зато што могу јачати искљученост региона Војводине“.

Када је пре три године мађарски парламент 4. јун, датум потписивања Тријанонског уговора, прогласио Даном националног јединства Мађара – наглашавајући да су део јединствене мађарске нације и сви Мађари који су Тријанонским уговором доспели под јурисдикцију других држава – лидере Чешке и Словачке потез Будимшпеште није оставио равнодушним. У новом празнику види се покушај поништавања Тријанонског споразума.

Нису се либили представници Мађарске ни да као симбол свог председовања у ЕУ, поставе тепих у седишту у Бриселу, на којем се налази Угарска са деловима Србије, Румуније и Словачке.

Када би Немачка у зграду у којој заседају лидери 27 земаља ЕУ сместила тепих са мапом Трећег рајха, то би изазвало протесте у многим земљама. Али када Мађарска смести у ту зграду тепих са мапом Велике Угарске, сви умањују значај тога – рекао је лидер словачких националиста Јан Слота.

Тријанонски споразум

Тријанонски споразум потписан је 4. јуна 1920. у Версају, између сила-победница и поражене Мађарске, која је тиме изгубила две трећине територије, а око три милиона Мађара остало је ван матице. Чехословачкој су припале некадашње угарске територије – Словачка и прикарпатска Украјина, Румунији Трансилванија и источни Банат као и неке друге територије, а Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца – Славонија, Срем, Међумурје, Прекомурје, делови Барање, Баната и већи део Бачке.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар