Акаши: Гранату на Маркале могле испалити обе стране


Акаши: „Закључак комисије који сам ја прихватио, био је да је напад могао доћи са обе стране“

Сведок одбране Јасуши Акаши изјавио је на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу да су гранату која је на сарајевској пијаци Маркале 1994. године убила и ранила десетине грађана, могле испалити обе зараћене стране.

По оптужници која тадашњег председника Републике Српске и врховног команданта њене војске Радована Караџића терети за терорисање становништва Сарајева, гранату је на Маркале испалила Војска РС.

У експлозији једне минобацачке гранате, на Маркалама је 5. фебруара 1994. погинуло 66 грађана, а рањено је више од 140 особа.

Јапански дипломата Акаши, тада специјални изасланик генералног секретара УН за бившу Југославију, сведочио је да је ескпертска комисија коју је формирао, после истраге није могла тачно утврдити која је зараћена страна испалила гранату.

У комисији су, по речима сведока, била по два експерта из земаља наклоњених Муслиманима, односно Србима, а председавао јој је Канађанин.

Они су закључили да је граната могла долетети или са стране српских снага или са стране снага босанске владе. Закључак комисије који сам ја прихватио, био је да је напад могао доћи са обе стране„, рекао је Акаши.

Изјавио је да му је Караџић, дан после екплозије, категорично тврдио да ВРС није испалила гранату и да је то учинила Армија БиХ.

На сугестију оптуженог који се брани сам, Акаши је потврдио да је, после експлозије на Маркалама, Караџић пристао на прекид ватре, али да је влада БиХ „сматрала да то није довољно и хтела је повлачење артиљерије“ ВРС око Сарајева.

Извор: РТС


Напиши коментар