Борбу са Космета селимо у Београд јер издаја није на Космету


Јакшић: „Политичку битку за голи опстанак водићемо више у Београду него на Косову“

Марко Јакшић, посланик Демократске странке Србије (ДСС) са Косова изјавио је данас да ће тамошњи Срби примену Бриселског споразума спречити протестима, блокадама и бојкотом локалних избора по косовским законима, и настојати да протести захвате читаву Србију, а пре свега Београд.

Јакшић је за агенцију Бета рекао да не очекује да ће тиме Срби са севера Косова доћи у сукоб с властима Србије, али је оценио да је Влада Србије „издала“ косовске Срба.

Први начин којим ћемо спречити спровођење споразума из Брисела је бојкот локалних избора који ће бити одржани по косовским законима. Расположење народа је такво да ће бојкот сигурно успети„, рекао је Јакшић.

Посланик ДСС је проценио да ће се протести и блокаде косовских Срба проширити по целој Србији:

Покушаћемо да преселимо отпор са севера Косова у Београд јер издаја није на Космету, него у престоници Србије„. Политичку битку за голи опстанак водићемо више у Београду него на Косову, зато што главна опасност по нас не долази из Приштине, нити из Брисела, већ из Београда„, рекао је Јакшић.

Он је додао да Срби са севера Косова неће прихватити документа „самопроглашене државе Косово„, већ хоће да остану у уставно-правном оквиру Србије.

У споразуму који је парафиран у Бриселу пише да Срби с Косова треба да се одрекну личних карата, саобраћајних и возачких дозвола Србије, и да изваде документа некакве државе Косово. Ми нећемо и не желимо папире неке друге државе, поштоваћемо искључиво Устав Србије„, казао је Јакшић.

Косовска Митровица: 15.000 Срба на протесту против бриселског „споразума“

Коментаришући могућност да нека од странака косовских Срба који учествују у институцијама Косова преузме после локалних избора власт и у четири општине северног Косова, Јакшић је рекао да таква већина не би била репрезентативна.

У нормалном систему вредности, ако на изборе изадје мање од пет или 20 одсто грађана, нема репрезентативне већине с легитимитетом да преузме власт. Увек можете наћи тројицу Срба који ће због новца изаћи на косовске изборе и формирати неку власт, али то је ругање демократији. Такав начин преузимања власти нигде и никад није био признат„, казао је Јакшић.

Срби са севера Косова јуче су на скупу у северној Косовској Митровици одбацили споразум с Приштином, рекли да га неће спроводити и почели оснивање Скупштине северног Косова која ће, како кажу, спроводити Устав и законе Србије.

Извор: Бета


Напиши коментар