Како су Срби уништавали „невидљиви“ Ф117А, 2 део


Наша земља је била полигон на којем су експериментисали стратези НАТО

Након што су Драган Матић и његови другови оборили F117 А, Бела кућа и Пентагон су руководству СРЈ упутили молбу да крхотине авиона и све што је од њега остало врати Сједињеним Државама. Међутим, Београд је, природно, ово одбио. Данас је „оборени Стелт“ изложен у музеју авијације. Овде смо и наставили разговор с Драганом Матићем.

Ваш прорачун је функционисао јасно и складно. Како су Американци са својим АВАКСима и најновијом електроником пропустили совјетску ракету и довели „Стелт“ под ударац?

Ми смо бранили своју домовину и вршили своју дужост. И ми смо били на мети, и нас су пратили с америчких сателита, АВАКСи су и нас откривали. И зато смо се трудили да не шаљемо никакве сигнале у етар. Ако се у етру или на непријатељском радару налазиш више од 20 секунди – већ си мртав. Можеш да очекујеш „Томахавке“, „крилате ракете“ или неку другу јаку бомбу. Моје мишљење о „Стелтима“ јесте да су почели да их производе како би их продали својим савезницима у читавом свету. Машина је ненормално скупа – сваки примерак кошта преко 50 милиона. Много се говорило о овим „Стелтима“, али је све то реклама Пентагона. Он није имао велику брзину лета, није имао добру заштиту и могао је да понесе само две бомбе. Још један недостатак ове „птице“ јесте то што се превише приближавала циљу и тек после тога је могла да зада свој смртоносни ударац.

У борбеној посади били су:

1. руковалац гађања потпуковник Золтан Дани

2. помоћник руковаоца потпуковник Ђорђе Аничић и мајор Борис Стоименов

3. официр за вођење ракета капетан I класе Сенад Муминовић

4. оператори ручног праћења старији водник Драган Матић и старији водник Дејан Тиосављевић

5. старешина ракетне батерије потпоручник Дарко Николић

6. командир осматрачког радара водник I класе Владимир Љубенковић

7. командир извора за напајање старији водник Ђорђе Малетић

Које још авионе је ваша екипа успела да обори?

У току првих дана агресије против Југославије РВ НАТО је своје летове почињало после 20.00. Сви авиони су увек ишли једном истом маршрутом. Истим путем су се враћали и у своје базе. Брзо смо схватили ову особеност. Већина авиона нам је била на нишану 40-50 километара пре наше позиције. Амерички пилоти и њихове колеге из НАТО се увек придржавају правила и тачно извршавају команде. Постоји маршрута, постоји задатак и они ни за милиметар не одступају од њега. Читали смо њихове планове између редова и то је спасавало нас и нашу ПВО. Наша рачуница је осим првог Ф117 погодила још једну машину. Погодили смо је, али је она успела да дође до Хрватске и тамо је слетела. Истина, за то постоје званичне потврде. О томе су писале новине, била је фотографија. То се десило 30. маја. А пре тога смо оборили Ф16. Пилот је био командант ескадриле која је специјално уништавала системе ПВО. По њега је послата специјална група хеликоптерима како би спасила живот тако важног човека. 4 хеликоптера и 10 авиона је обезбеђивало подршку припадницима десантних снага. Овај пилот је учествовао у операцији „Бура у пустињи“, бомбардовао је Србе у Републици Српској. То је био веома искусан летач и поуздан пилот. Међутим, успели смо да погодимо његов легендарни авион.

У резултату наше екипе је и Б-2. Истина, опет нема доказа. Али наши радисти су забележили разговор између пилота и АВАКСа. Пилот је викао: „Погодила ме је ракета, треба ме спасавати.“ Стигао је до Мађарске. Ратовали смо и обарали противника – ми смо имали стару опрему, а они најмодерније оружје, али се испоставило да смо лукавији и показали смо да умемо да пружимо отпор.

Зашто су, по вашем мишљењу, земље НАТО започеле рат против Југославије?

Као прво, да би нас казнили због Косова. Као друго, да би тестирали ново оружје у конкретним борбеним условима. И како би се истовремено избавили од његових старих резерви, да би добили нове. ВИК САД је касније добио на стотине милијарди долара. Пентагон је тражио средства, а влада их је издвајала. На територији Југославије је први пут испитана бомба од 2,5 тоне.

Југославија се распала 1991-1992. године. И ми, Срби, смо сметали Западу, требало нас је сломити. Они нису ратовали против Милошевића, то је био само параван. Хтели су да сломе народ, да униште земљу и да је држе под контролом. Шта све нису овде бацали – осиромашени уран, касетне бомбе. Наша земља је била полигон на којем су експериментисали стратези НАТО.

Први део текста.

Аутор: Константин Качалин
Извор, фото: Глас Русије


Напиши коментар