Колико пара добија НВО „Иницијатива младих за људска права“ од свих страних финансијера?


Време је за транспарентност!

Финансијска подршка домаће невладине организације Youth Initiative for Human Rights od strane National Endowment for Democracy (NED):

2006. године: УСД $ 39,870
2007. године: УСД $ 45,792
2008. године: УСД $ 90,284, односно УСД $ 47,164 за укључивање младих у политичке процесе, УСД $ 43,120 за укључивање младих у процес демократске транзиције
2009. године: УСД $ 51,000
2010. године: УСД $ 50,000
2011. године: УСД $ 200,000

Према годишњем изваштају америчког НЕД (Национална задужбина за демократију) за 2011.годину, 20 невладиних организација у Србији примило је укупно милион долара за промоцију посебности „регија у Србији“, као што су Војводина и „Санџак“, за утицање на доношење закона, усмеравање новинара, борбу за децентрализацију, отварање форума о евро-атлантским интеграцијама.

То је УСД $ 476,946, односно скоро пола милиона долара за 6 година деловања, а НЕД је само један од 30 донатора и спонзора. Дакле, у ову цифру нису укључене паре које добијају од амбасада С.А.Д., Велике Британије, Немачке, Француске, Холандије, као ни Фонда браће Рокфелер, Сорошевог фонда за Отворено друштво и многих других.

Директори ЦИА су још од педесетих година двадесетог века повремено захтевали да се специјалне операције одвоје од остатка организације због негативног публицитета које она добија након успешних или неуспешних политичких промена. Схватање нужности о потреби промене политике почиње да долази до најважнијих државних службеника у другој половини седамдесетих година када поред осталих и сам Хенри Кисинџер изјављује:“Ја не видим деградацију квалитета обавештајних анализа, али имамо другу ситуацију у специјалним операцијама. Ми их више не можемо радити“.

Ипак пролази још готово десетак година до настанка нове политике оснивањем Натионал Ендоwмент фор Демоцрацy (НЕД) 1983. године. НЕД је основана као парадржавна задуџбина преко које се шаље новац цивилним организацијама. Службени разлог наведен од Роналда Реагана за стварање организације је био:“јачање демократских институција у свиету преко цивилних удружења“. Са друге стране Ален Веинштејн, први председник НЕД-а ће отворено рећи:“Много од онога што ми данас радимо је рађено тајно од ЦИА пре 25 година„. Почетком 21 века НЕД,а не ЦИА је постао инструмент који стоји иза „револуција“ у Украјини, Грузији, Киргистану, Либану и тако даље.

Време је за транспарентност. Колико пара добија „Иницијатива младих за људска права“ од свих страних финансијера?

Извор: разни доступни извори на интернету


Напиши коментар