Нудили нам укидање севера Косова и Метохије!


У Бриселу обистиниле све ”црне слутње о могућем току дијалога са Приштином. Фото: Блиц

Вишемесечни преговори Београда и Приштине, од којих се очекивало да размрсе косовски чвор и убрзају Србију на европском путу, прекинути су без икаквих резултата! Остало је још само да се Београд до уторка изјасни о понуди Европске уније и Приштине, коју је државна делегација Београда децидирано одбила још у уторак вече на осмој рунди у Бриселу.

Кетрин Ештон више не планира да заказује нови директан сусрет српских и приштинских званичника. Пред државним врхом Србије сада се практично налази само предлог којим би се Београд дефакто одрекао севера Косова и Метохије. Тај план, иза кога су стали Приштина, ЕУ, али и Америка, за нашу страну апсолутно је неприхватљив.

О свим тим дипломатским замкама у среду је упознат и председник Томислав Николић, код кога се око 13 часова окупио комплетан државни врх, одмах по повратку из белгијске престонице.

Шеф државе је дао пуну подршку нашим преговарачима, који су у напетој и наелектрисаној бриселској ноћи одбацили понижавајући предлог који им је представљен као ”огроман уступак Приштине”.

После скоро двочасовног сусрета чланова државне делегације коју су предводили премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић са шефом државе, новинарима се испред здања на Андрићевом венцу обратио саветник председника Марко Ђурић.

Он је потврдио да су се у Бриселу обистиниле све ”црне слутње о могућем току дијалога са Приштином”.

Колико је било мучно у Бриселу,описали су детаљно чланови нашег преговарачког тима. И они су били потпуно шокирани, како се ситуација из сата у сат погоршавала, а требало је да буде супротно.

Тачи је од почетка тврдо бранио став да Заједница српских општина не може да добије ама баш никаква извршна овлашћења. Сваки српски предлог је одмах одбациван. Трошили су се и живци и минути у том натезању, да би Александар Вучић у једном тренутку јасно рекао Тачију, који је искључиво инсистирао на уставној организацији Косова:

Овде нам причате о поштовању некаквих ваших управних округа, а не можете ни да крочите на север Косова.

Већ после прве паузе, Ештонова је обавестила наше преговараче да је Приштина ”пристала на велики уступак”. А тај Тачијев ”уступак” само је још више продубио провалију између две стране:

Хтели су да нашем северном региону придруже јужну Митровицу, Вучитрн и Србицу. Тиме би се етничка структура севера преокренула у корист Албанаца и однос би био 65 према 35.

Није било помака. После следеће паузе, Тачи је понудио нови ”уступак”.

Спремни смо да разговарамо о демилитаризацији те ваше Заједнице српских општина, али само ако за то добијете дозволу НАТО – циничан је био шеф приштинске делегације.

Врхунац гротескних преговора настао је када је Ештонова предложила да се прихвати споразум који је нашем тиму само прочитан, а из ког је фактички произилазило укидање свих српских институција на северу. Надлежности у полицији и правосуђу на којим смо инсистирали, готово да нису ни поменуте. Европа ништа није понудила.

Суочен са тим ”великодушним пакетом”, Вучић је у неверици упитао Ештонову и Тачија:

Да ли се ви то шалите са нама?

Тако су, иза тапацираних врата на Шумановом тргу у седишту европске дипломатије, преговори Београда и Приштине дошли на ивицу потпуног дебакла.

Ни дан после те рунде набијене дипломатским интригама и клопкама, из Брисела упорно шаљу сигнале да је договор, ипак, могућ.

Елементи за постизање споразума између Београда и Приштине су присутни. Госпођа Ештон очекује да јој се учесници у дијалогу јаве након консултација у својим престоницама, али засада не намерава да сазове формалан састанак у Бриселу – рекла је Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице ЕУ за спољну политику.

Унутар српске делегације одвијала се драма на завршетку напете осме рунде. Када се наш тим повукао у посебну просторију, пре него што каже коначну реч, уследио је нови шок – Вучић је понудио оставку премијеру Дачићу. Како сазнајемо, први потпредседник саопштио је члановима делегације да је свестан важности које датум за преговоре са ЕУ има за нашу државу, али и да није спреман да по сваку цену прихвати понижавајући предлог који им је сервиран и за који унапред зна да неће моћи да се примени.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар