Производња хероина повећана 40 пута од уласка НАТО снага у Авганистан“


Непосредно пред инвазију, Талибани су забранили узгој мака, изјављујући да то анти-исламски, aли, након ангажовања Запада, производња је настављена и сада земља производи око 90 одсто опијума у свету

Производња хероина у Авганистану је повећана 40 пута од када је НАТО започео свој „Рат против терора“ 2001. године, изјавио је шеф руске Федералне службе за контролу наркотика, додајући да је од тада, од авганистанског хероина, умрло више од милион људи.

„Авганистански хероин је, од почетка операције ‘Трајна слобода’, убио више од 1 милион људи широм света, а преко билион долара је уложено у транснационални организовани криминал од продаје наркотика“, изјавио је Виктор Иванов на конференцији о ситуацији у Авганистану по питању наркотика.

Иванов је нагласио да главни фактор нестабилности у, ратом разореној земљи, остаје просперитетна индустрија хероина.

Сваки непристрасни посматрач мора признати тужну чињеницу да међународна заједница није успела да обузда производњу хероина у Авганистану од почетка операције НАТО-а.“

Како се ситуација у Авганистану променила са повлачењем НАТО-вих трупа, Русија, поред Авганистана и међународне заједнице, мора да се суочи са новом реалношћу и развије ефикасну стратегију за решавање проблема са хероином, објаснио је Иванов.

Од почетка операције ‘Трајна слобода’, хероин убио више од милион људи широм света

Производња опијума је централна тачка привреде Авганистана откако су САД и НАТО снаге напале ову земљу, у октобру 2001. Непосредно пред инвазију, Талибани су забранили узгој мака, изјављујући да то анти-исламски, што је довело до пада свеукупне производње. Али, након ангажовања Запада, производња је настављена и сада земља производи око 90 одсто опијума у свету, од којег велика већина заврши на улицама Европе и Русије.

САД и НАТО званичници су заглављени у кваки-22 борбе против авганистанског опијума. На састанку Комисије УН-а о опојним дрогама, који се одржао у Бечу, у марту ове године, Иванов је изјавио да, с једне стране, они покушавају да освоје срца и умове локалног становништва, које, због своје егзистенције, све више зависи од гајења опијумског мака. С друге стране, они треба да пресеку финансирање талибанских побуњеника, које је подстакнуто продајом опијумског мака на страним тржиштима.

Око 15 одсто бруто националног производа у Авганистану зависи од извоза који је везан за дрогу, што, према подацима УН-а за 2012. годину, износи 2,4 милијарде америчких долара годишње.

Портпарол авганистанског Министарства за борбу против наркотика Кајум Самир је у понедељак изјавио je да је овог пролећа засађено 157.000 хектара мака, што је пораст од око 3.000 хектара у односу на прошлу годину. Самир је даље потврдио да су недостатак безбедности, недостатак управљања и распрострањено сиромаштво разлози повећања производње хероина.

Извор: RT, Восток


Напиши коментар