Разговор са полицајцем Ристом Кнежевићем који је суспендован због учешћа на протесту


Кнежевић: Ми морамо да станемо у одбрану сваког дела територије наше државе. А посебно Косова

Против Ристе Кнежевића, полицајца који би требало да буде пример на који ће се угледати сви а посебно припадници војске и полиције у Србији, чији је најважнији задатак да бране уставни и територијални поредак земље, Министарство унутрашњих послова покренуло је поступак суспендовања са посла због учествивања на протестима одржаним 21. априла ове године против велеиздаје земље, почињене потписивањем споразума у Бриселу, којим је Србија предала Косово и Метохију глобалитаристима. У решењу које је уручено Кнежевићу стоји да је „тешко повредио службену дужност по члану 157 став 1 тачка 7 Закона о полицији које се огледа у понашању супротном кодексу полицијске етике, који штети угледу службе и нарушава односе међу запосленима“.

Ништа необично за орвелијански свет у коме је лаж истина, ропство слобода а рат – мир. Ништа необично да се учествовање у протесту против велеиздаје земље кажњава као тешка повреда дужности, полицијске етике и угледа полиције. За Фејсбук репортер разговарамо са Ристом Кнежевићем који је постао симбол отпора велеиздајничкој власти у Србији која наставља да на концима које покреће србождерски Запад игра свој danse macabre за Србију.

Ристо Кнежевић: Ја сам разочаран одлуком мојих старешина да ми одузму униформу и оружје, зато што сам устао против срамне одлуке коју су потписали представници наше Владе, премијер и подпреседник Владе. Који су потписали са једним терористом за којим је држава Србија расписала Интерполову потерницу због злочина које је извршио над државом Србијом и српским народом. Ја сам устао против тог срамног потписа исто тако као што је устао и СА СИНОД СПЦ који је издао два саопштења у вези тог потписивања. И сви смо дужни да својим личним примером станемо у одбрану своје државе и народа. Ја сам то осећао као своју обавезу, као грађанин и као полицајац, службеник државе Србије.

Биљана Ђоровић: Живимо у свету потпуно орвелијанском, по својим тачкама и централним, базичним поставкама, ропство се представља као слобода, рат као мир, а лаж као истина. То су основни постулати функционисања друштва, планетарног друштва које је данас, заиста, показало своју праву суштину. А та суштина је зла и показује се као владавина зла у свим својим сегментима. Како Ви објашњавате како је дошло до тога да се тако брзо реагује од стране Ваших колега, Ваших старешина?

Ристо Кнежевић: Па, не би знао да нађем одговор на то питање.

Протест против бриселског диктата

Биљана Ђоровић: Како стоји у решењу које Вам је уручено, Ви сте „тешко повредили службену дужност по члану 157 став 1 тачка 7 Закона о полицији које се огледа у понашању супротном кодексу полицијске етике, који штети угледу службе и нарушава односе међу запосленима“.

Ристо Кнежевић: По том ставу се не дозвољава у униформи присуствовати. То је био протест у ствари, протест грађана против срамног потписаног споразума. Значи, ја ћу увек устати против тог споразума. Са ли ћу бити у униформи или у цивилној одећи, спортској одећи, уопште ми није важно. Нисам размишљао уопште да се ја налазим у униформи, пошто сам службу завршио у 11 часова и одмах сам кренуо за Београд, да би изразио свој протест против тог срамног споразума.

Биљана Ђоровић: Да ли у оквиру кодекса полицијске етике најважније место заузима одбрана територијалног интегритета и поштовање Устава земље?

Ристо Кнежевић: Наравно, то је и част и обавеза свих припадника полиције, војске, народа. Значи, то је најсветији део територије нашег народа. И ми морамо да станемо у одбрану сваког дела територије наше државе. А посебно Косова. И сад је јединствена прилика где треба да се ујединимо сви, све државне службе и цео народ, у одбрану и заштиту своје државе. Јер врло добро се види да се припрема исти сценарио и на друге делове територије државе Србије. Северног дела Србије, јужног дела Србије, Рашке области и Војводине, значи, непријатељ државе Србије и српског народа је давно испланирао како да српски народ издели на делове како би лакше управљали српским народом, како би испуњавали своје циљеве које су давно себи поставили и своје интересе. А то само не види ко не жели да види. Или једноставно није способан да то види, а пошто није способан да то види онда не треба да управља државом.

Биљана Ђоровић: Како објашњавате чињеницу да сте Ви једини припадник полиције и војске који је пристуствовао овом скупу? А присуствовали сте, и то је веома важно и скупу против ГМО, против промене закона и Устава, који гарантују да ће Србија успети да се заштити од опасности која прети од генетички модификованих организама.

Сви они који су радили на уништавању државе Србије су дошли у власништво најбољих предузећа државе Србије. Значи, они су сада власници тих наших предузећа и ми по том питању ништа нисмо предузели. Уништили су наше банке поставили су своје, раде максимално на економском уништењу државе Србије. 1999. године су порадили на уништењу оружјем, и сада константно раде на економском уништењу државе Србије и народа.

Ристо Кнежевић: Можда има више одговора на та питања. Верујем да су многе моје колеге упознате са свиме шта се дешава преко интернета, преко средстава информисања, конкретно по питању генетски модификованих организама. Али, исто тако, много колега и није упознато па онда не могу ни да реагују. Ови који су упознати они из разних разлога не реагују. Управо тај правилник забрањује људима да изнесу свој став иако као припадници државног органа подлежу одоговорности самим тиме, и без тог правилника. Значи, сви ми морамо да водимо рачуна о своме понашању и о јавним наступима. Морамо да водимо рачуна о угледу службе. Али, исто тако, у свакој нормалној држави која поштује права грађана, да свако има право да каже, ако постоје слободе говора, свако треба да каже своје мишљење. И ако сматра да нешто може да нанесе штету народу и држави свако би од нас то требао да јавно каже. Међутим, тај правилник је направљен управо из разлога да људима не дозволи да кажу своје мишљење, са једним тривијалним објашњењем да ми имамо портпарола полиције који је задужен да се обраћа јавности, кроз штампане и писане медије. И самим тиме онда се многим, значи хиљадама припадника полиције се тим правилником онемогућава слобода говора. Знајући за тај правилник устао сам да јавно кажем своје мишљење зато што сматрам да ти генетски модификовани организми могу да нанесу огромну штету нашем народу ако би држава потписала споразум са тим организацијама, како се већ зову, Монсанто или не знам које све не…

Биљана Ђоровић: Променила закон и Устав у погледу забране промета, узгоја ГМО на територији Србије… Како Ви уопште видите понашање људи, будући да је веома добро документована штетност ових организацма, и то на свим нивоима, и у пракси показано, у свим земљама ГМО се гаје и без икаквих проблема налазе на тржишту, чак и неетикетирани као такви. Како Ви објашњавате чињеницу да људи и даље настављају да иду тим утабаним стазама бојећи се да не изгубе, оно што они сматрају да јесте сигурност али свакако то није, јер у овој игри смо сви ми, читава људска популација. И никакав конформизам, никакво оклевање неће водити могућности да се неко заштити, да остане безбедан, чак и они који су данас велике слуге Новог светског поретка. Не верујем да је и за њих предвиђено место када на њих дође ред. Све иде по реду и план о смањењу броја људи на планети се спроводи и све се већа контрола, већа доминација успоставља и све се сличније приступа реализацији овог пројекта. Ми можда данас нисмо у концентрационим логорима, уколико се глобус не схвати као један џиновски концентрациони логор, али ми смо запрашивани свакодневно из ваздуха, отровним материјама које нас трују. Имамо систем ХААРП оружја које мења климу и у могућности је да уништи сваку пољопривредну производњу на било ком делу земље и да изазове климатске промене. Дакле, оно што може да спасе човечанство то је понашање човека у складу са оним са чим се суочава. Како Ви објашњавате то слепило које је доминантно?

Ристо Кнежевић: Како, како то може да се објасни… Обичан грађанин он има своје личне проблеме, заокупљен је својим личним проблемима и он једноставно може само да то констатује. А као јединка он сматра да не може ништа да предузме, а управо на то рачунају све те организације, да ће сви ти људи пасти у апатију и у депресију и да ће сами одустати, и да неће размишљати шта могу да предузму. А заједницу чине поједици, људи. Значи он као појединац, сваки може, МОРА и обавезан је да устане у одбрану своје породице. Самим тиме и у одбрану будућих покољења. Обавезан је и према својим прецима да стане у одбрану и заштиту државе у складу са својим могућностима. Човек не мора да узме оружје у руке, под условом да му држава није нападнута директно, оружаним путем. Значи, ако су у питању овако перфидна средства он мора да државним органима својим неслагањем да до знања да ће устати против таквих споразума, ако би државни органи сматрали да је потребно да такве споразуме прихвате и потпишу.

Биљана Ђоровић: Ви сте се ставили на прави начин у одбрану државе и у одбрану народа. Каква је реакција Ваших колега, да ли они схватају колика је важност овог личног чина, личног отпора?

Ристо Кнежевић: Претпостављам да се они слажу са мном, зато што ми све синдикалне организације полиције нуде помоћ, правну помоћ и изражавају подршку. Колеге су се већ изјасниле да спремају петицију подршке мени и на томе сам им захвалан, изненадили су ме тиме пријатно. И овим путем им се свима захваљујем.

Биљана Ђоровић: Како реагују грађани?

Ристо Кнежевић: Па, грађани реагују, могу само да кажем, са највећим одушевљењем, јер тиме показују да нису очекивали да би неко могао тако јавно да иступи, у одбрану државе, интереса државних. Не знам какво мишљење имају о нама као радницима полиције, али овај мој пример их је одушевио. Више њих ми је пришло, нудило ми је материјалну помоћ, запослење, разне петиције подршке, ја сам одушевљен са наступом грађана.

Биљана Ђоровић: И ево имамо, споменули сте наше претке, славних предака који су за слободу земље у толиком броју учинили толико херојских подвига и дали своје животе. И ми заиста живимо на земљи која је на костима и крвљу тих жртава направљена, а коју сада тако багателишу они потомци који очевидно нису ни на каквом трагу онога што јесте славна, херојска српска прошлост. И од читаве те српске војске, која је увек била спремна да се жртвује за слободу, ми имамо сад, ето Вас, једног човека – који је стао у одбрану народа и државе.

Ристо Кнежевић: Верујем да ја нисам појединац који размишља на овакав начин, ја верујем да има огроман број мојих колега, као и војника, као и грађана Србије који исто тако размишљају, само што људи нису у могућности да се на овакав начин изразе. Имају своје обавезе личне, притиснути су разним обавезама. И верујем, када би постојале организације, странке, покрети, који би покренули народ правим путем, да стане у одбрану и заштиту државе, да би сви ти појединци показали своје право лице. Не верујем да сам само ја спреман да устанем у заштиту државе и народа.

Биљана Ђоровић: Читава ствар зависи од тога колика је спремност народа на жртву. Уколико те спремности нема непријатељ ће увек постизати све већи и већи број својих циљева. Јер, постоји једна граница ако је нападнут уставни интегритет, ако је нападнут Устав, ако је нападнут територијални интегритет, ако се одваја један део територије, ако се одваја Косово и Метохија, онда је то једна веома, веома опасна граница пређена. И након тога видимо, територијални интегритет ће се даље урушавати, имамо већ поделу на регионе најављену, а већ завршену само чека на дневни ред Агенду, и медијског таламбасања да стигне… Тако да имамо продају воде најављену, продају наше земље странцима до 2014. године. Имамо дакле комплетан нестанак Срба и Србије. Ми се више не можемо заваравати у вези с тим.

Ристо Кнежевић: Слажем се, то је до сада доказано више пута. Сви они који су радили на уништавању државе Србије су дошли у власништво најбољих предузећа државе Србије. Значи, они су сада власници тих наших предузећа и ми по том питању ништа нисмо предузели. Уништили су наше банке поставили су своје, раде максимално на економском уништењу државе Србије. 1999. године су порадили на уништењу оружјем, и сада константно раде на економском уништењу државе Србије и народа. Ми ћемо морати да се освестимо што брже и да својим гласом поставимо Владу која ће радити у интересу државе и народа. И ми сами треба да одлучимо, не можемо да кокетирамо са Европском унијом, значи ми постајемо све слабија економска држава…

Биљана Ђоровић: Ми нестајемо у сваком сегменту постојања државе, нестајемо… наше државне ингеренције су пребачене на Брисел. Све се одлуке доносе тамо. А марионете на сцени само играју игроказ који им се такође исписује и прецизан је сценарио, видимо стално како се конци померају. То је луткарско позориште. Лични пример, не пристајање, спремност на то да се човек супротстави злу, под било каквим околностима, дакле слободна воља. Слободна воља да не будете роб. За то је увек потребна дозвола. Ваш пример показује да је то тако. И ја Вам се веома захваљујем на томе, јер је важност личног примера најважнија, најсветлија. Реците, ево у 10 часова је протест патриотских организација и странака, Ви ћете бити ту са нама, и кажите шта поручујете грађанима Србије?

Ристо Кнежевић: Па, могу само да поручим оно што сви претпостављају да ћу поручити. Значи, да се грађани окупе у што већем броју, јер наше Косово и Метохија је највећи пример око кога ми треба да се окупимо. Не постоји већи разлог око којег би народ Србије могао да се окупи. Патриотске странке, покрети и организације треба да покрену процес прикупљања потписа о смени ове власти која ради против народа и државе. Треба да почну са тиме да касније не би било касно.

*разговор урадила новинар Биљана Ђоровић, 25. априла 2013. године
Извор: СРБски ФБРепортер


Напиши коментар