Снимићу филм о Немцу који је добио српско срце из „жуте куће“


Албански захтев да ме прогласе ‘персоном нон грата’ се прихвата. Пошто су све Србе већ прогласили ‘персонама нон грата’ и након што су нам срушили гробове и порушили наше споменике, сад су нам заправо рекли да не треба ни да долазим

Филм о трговини људским органима на Косову снимићу на основу истините приче, исповести једног Немца коме је уграђено срце Србина који је био жртва злочина у „жутој кући“, каже Емир Кустурица, откривајући веома битан детаљ пројекта који је недавно најавио.
Ко је тај Немац, где му је трансплантација срца извршена, да ли ће се појавити у филму – Кустурица засада не жели о томе. Ипак напомиње да ће његово остварење отворити једну болну, истиниту тему о страдању српског народа о којој историја, литература и кинематографија свесно ћуте са циљем да се Срби прикажу као геноцидан народ, никако као жртве.

За разлику од неких домаћих редитеља који су добијали новац за филмове уз услов да Србе прикажу негативцима и кривцима за све што се догађало на простору СФРЈ, ја ћу снимити филм базиран на истини. Тренутно пишем роман за сценарио. Мој јунак, да би се сакрио од руке закона, бежи на Косово и ту бива заробљен. Албанци га спремају за „жуту кућу“ и за вађење органа, али њега од смрти у последњем тренутку спасава унук Фјодора Достојевског. Има симболике у том чину, видећете – истиче Кустурица.

Филм ће, каже, снимати у Русији, где има пуна пријатеља који ће му помоћи да изгура тај подухват. Од државе Србије, напомиње, не очекује новчану помоћ нити ће је тражити.

За Албанце сви смо непожељни„Председник косовског удружења филмских уметника“ Љирак Ћељај тражи да се Кустурица прогласи непожељним због снимања филма о трговини органима. „Дакле, њихов захтев да ме прогласе ‘персоном нон грата’ се прихвата. Пошто су све Србе већ прогласили ‘персонама нон грата’ и након што су нам срушили гробове и порушили наше споменике, сад су нам заправо рекли да не треба ни да долазимо, рекао је Кустурица.
Емир Кустурица управо је јуче отпутовао у Русију. Не због потреба најављеног филма, већ на турнеју са својим „Но смокинг оркестром“ по далеком Сибиру.

Путујемо преко Париза, где треба да се видим с Моником Белучи и са њом утаначим последње детаље филма „Љубав и рат“. Дефинитивно је договорено да снимање почне 15. јуна. Радићемо у околини Требиња, а поред ње и мене, у филму ће играти натуршчици из Херцеговине. Моника због овог филма увелико учи лекције из српског језика и културе, не сумњам да ће за два и по месеца стећи потребно знање. Чули смо се пре неколико дана, рекла ми је да је нестрпљива, да пуно очекује од филма и да једва чека да снимање почне – истиче редитељ.

Извор: Космет


Напиши коментар