Срби са севера КиМ: Одбијамо да применимо договоре из Брисела!


Руководство и грађани са севера Косова и Метохије су јединствени да неће учествовати у имплементацији договора који су постигнути и који евентуално буду постигнути, а на штету су Срба

На састанку у Звечану, представници скупштина општина са севера Косова и Метохије, уз представнике свих других политичких партија са овог простора, донели су заједничке закључке поводом предстојеће, финалне рунде преговора у Бриселу. Овим закључцима, српски народ са севера Косова и Метохије, неопозиво је стао против договора Дачић-Ештон-Тачи, а у одбрану Устава Републике Србије и српских националних интереса.

Саопштење за јавност

1. Председници одборничких група, руководство четири општине и представници свих политичких партија са севера Косова и Метохије, на састанку одржаном у Звечану дана 29.03.2013. године, јединствени су у ставовима да су преговарачки тим и државни врх Републике Србије у обавези да у даљим преговорима са привременим институцијама самоуправе из Приштине поштују Устав Републике Србије, вољу грађана севера Косова и Метохије исказану на Референдуму фебруара 2012. године, као и закључке усвојене на заједничким седницама скупштина четири општине.

2. Српски народ у руководство са севера Косова и Метохије не слажу се да кроз Заједницу српских општина, институције државе Србије буду замењене тзв. српским институцијама у оквиру система Републике Косово.

3. Руководство и грађани са севера Косова и Метохије такође су јединствени да неће учествовати у имплементацији договора који су постигнути и који евентуално буду постигнути, а на штету су Срба и неалбанаца који живе на овим просторима.

У Звечану, 29.03.2013

Председници скупштина општина
Ксенија Божовић, Косовска Митровица
Момчило Гвоздић, Звечан
Стеван Божовић, Зубин Поток
Славко Стефановић, Лепосавић

Извор: Српске Двери

Пар километара дуга колона путничких возила са Србима са севера Косова и Метохије стигла је данас, нешто после 13 сати на административни прелаз Јариње, који је блокиран.

Срби који протестном вожњом желе да скрену пажњу преговарачима у Бриселу да неће прихватити евентуална противуставна решења за Косово, окупљају се на прелазу који интензивно надлеће хеликоптер Кфора.

Председник Скупштине општине Косовска Митровица Ксенија Божовић изјавила је Тањугу да до протесне вожње долази због страха који грађани имају пред сутрашње разговоре у Бриселу. Тањуг


Напиши коментар