Шта нам доноси PayPal?


Приватност, заштита и превенција технолошког криминала је кључна за челнике Пејпала

Грађани Србије од јуче могу да отворе налоге на највећем онлајн сервису за слање новца и плаћање преко интернета – Пејпалу.

Ради се о најпопуларнијем сервису ове врсте на интернету, толико распрострањеном да многе куповине нису могле бити обављене без налога на њему. Уласком на српско тржиште, прошириће се могућности за куповину нашим потрошачима. При том, Пејпал функционише на огромном тржишту – каже Слободан Марковић, ИТ стручњак.

Велики је и број познатих светских брендова у којима можете куповати помоћу овог система. Поред онлајн сајтова продаје као што су e-Bay, Amazon, Itunnes, ту су и „ralph loren“, „avon“, „american airlines“, „wallmart“ и хиљаде других.

Омогућено је отварање „Individual” или „Bussines” налога, а за регистрацију су вам потребни валидна мејл адреса и подржана платна картица. Укуцајте редом тражене податке, затим прођите кроз „Security Challenge”. Пазите да добијени код правилно прекуцате у „кућицу” да вас систем не би вратио на први корак и биће вам отворен профил након ког куповина може да почне. Поред куповине, новац можете слати примаоцима у 193 земље.

Колико је ово сигурно?

Приватност, заштита и превенција технолошког криминала је кључна за челнике Пејпала. Пејпал вам омогућује да купујете без дељења информација о вашој кредитној картици с другима. Такође, овај систем гарантује 100 одсто заштите од неауторизованих исплата са вашег рачуна. По њиховим речима, безбедност је осовина овог система наплате.

Како ПејПал олакшава онлајн куповину?

1. Када повежете банковни рачун са пејпал налогом, више не морате да користите кредитну картицу за онлајн куповину.

2. Повећавате безбедност јер више не морате приликом куповине да укуцавате број шифре ваше кредитне картице.

3. Новац који не потрошите у онлан шопингу, можете поново вратити на ваш рачун.

Могу ли да пошаљем и примим новац из иностранства?

У Србији постоји могућност плаћања на интернету за физичка лица и слање новца, а не пријема и плаћања за правна лица, што онемогућава плаћање великих поруџбине за посао којим се бавите.

Како ради овај систем слања новца?

1. Унесите мејл адресу онога коме шаљете новац. Та адреса служи као идентификација (као број банковног рачуна) у Пејпал систему.

2. Унесите жељену суму и одаберите валуту.

3. Одаберите начин исплате. Понуђене опције су: „Онлајн куповина“ или „Личне исплате“.

4. Кликните на „Даље“ – бићете преусмерени на ваш рачун како бисте потврдили уплату.

5. Прималац уплате се обавештава мејлом о уплати новца.

6. Један од најбољих разлога за коришћење ПејПала јесте његова цена – бесплатан је. Нема месечних или годишњих чланарина, не постоје надокнаде за процесуирање наруџбина или за слање новца.

7. ПејПал дозвољава коришћење већег броја банковних рачуна, кредитних картица и дебитних картица како би финансирали рачун. Ово значи да ће свака ваша куповина бити обављена пошто ће ПаyПал бити у стању да тражи средства на више места и тако ћете избећи непријатност одбијања картице од стране продавца.

Морам ли да конвертујем новац?

Не. Поред уобичајених глобалних валута (фунта, долар, евро, јен, франак…), постоји могућност плаћања и куповине и у турским лирама, филипинским пезосима, бразилском реалу, а и не плаћате разлику која се плаћа приликом конвертовања валута.

Постоје и одређене мане када је у питању ПејПал:

– Сервис за подршку корисницима није најбољи, понекада је јако тешко доћи до праве особе

– ПаyПал може да вам замрзне средства без претходног упозорења

– Након истраге, може бити потребно и до 6 месеци да поново дођете до свог новца

– Након одређених проблема, муштерије могу да задрже производ иако им је враћен новац

– Не постоји начин да се уложи жалба након што је ПаyПал донео одлуку у вези са неким спором између корисника

– Процес разрешења неког проблема може трајати јако дуго и врло често се своди на вашу реч против речи друге особе у спору

Извор: Б92 технополис, 24 часа


Напиши коментар