Амерички војник признао да је масакрирао 16 Афганистанаца


Поручник Роберт Бејлс, убијао из забаве

Да, баш како сте и помислили, за Американце хашки суд не постоји. Можда делује чудно ако се узме у обзир да Америка тај суд финансира, али га не признаје када су амерички грађани у питању. По чему је овај злочин другачији од неког другог? По томе што га је урадио амерички војник који је дошао у Афганистан да донесе „демократију“, а донео је смрт.
Правда на амерички начин, слепа, селектована, површна. Морбидности доприноси што се адвокат поручника чак нада да ће овај војник добити условну казну?!

Наиме, поручник Роберт Бејлс (39) оптужен је по 16 тачака оптужнице за убиство, шест за покушај убиства и седам за напад због масакра који је у марту прошле године починио на југу Авганистана.

Седамнаест од 22 жртве биле су жене и деца и скоро свима је пуцано у главу.

Данас смо најавили да ћемо постићи споразум са војском да одустане од смртне казне ако призна кривицу. А затим ће у септембру бити изречена пресуда када ћемо видети да ли ће добити доживотну казну са могућношћу да изађе раније из затовра и остатак казне одслужи условно или без могућности да икада изађе на слободу„, рекао је Браун.

На питање да ли се Бејлс каје, адвокат је одговорио: „Апсолутно. И мислим да ће то бити јасно у наставку процеса. Он осећа олакшање због тога што смртна казна више није опција.

Договор о признавању кривице у замену за избегавање смртне казне вероватно ће разгневити породице жртава које су тражиле да му се суди у Авганистану, наводи АФП.

Oтпужени маринац, за овај гнусан чин добио је блажу казну због нагодбе постигнуте пре суђења! Кажњен је са 500 долара. Порука је јасна.

Бејлс је у ноћи 11. марта 2012. године отишао из своје базе у дистрикту Панџваји у јужној авганистанској провинцији Кандахар да изврши масакр у коме је побио и деветоро деце. Он је после тога спалио неколико тела својих жртава.

На претресу пре почетка суђења у новембру прошле године, Бејлсова породица је тврдила да је невин док се не докаже да је крив, рекавши да је он „храбар и частан“, док су његови браниоци покренули питање улоге алкохола, дроге и страса у тој трагедији.

Међутим тужиоци су на претресу, који је трајао осам дана, рекли да је покољ био „нечувен и гнусан“. Они су тврдили да је Бејлс два пута одлазио из базе да би убијао и да је у паузи између два убилачка похода чак причао колеги шта је урадио.

Толико о правди на амерички начин. Довољно је само да се подсетимо случаја америчког војника који је уринирао по мртвим Талибанима, и за тај гнусан чин је кажљен са 500 долара?! Закон изгледа ипак није исти за све, о човечности, мотивима, моралу да и не причамо.

Извор: Тањуг


Напиши коментар