Чачани планирају изградњу српско-руског етно-кампа


„То би био летњи камп за руску и српску децу, са разноврсним културним, уметничким, просветним, едукативним и спортским садржајима, како бисмо унапредили традиционалне братскe везе“

У Горњој Tрепчи – у непосредној близини Атомске бање – могао би да никне руско-српски етно-камп, који би служио унапређењу духовне, културне, научне и привредне сарадње два братска народа.

Оснивање кампа најављено је на данашњој конференцији за новинаре у повереништву покрета Двери у Чачку, на којој су – поред представника ове политичке организације – учествовали и Радмила Војновић, публициста и писац, покретач иницијативе, и Милинко Гојковић, члан савета МЗ Горња Трепча, који је поклонио земљиште за изградњу.

Иницијатива за изградњу кампа би требало да ојача постојеће српско-руске везе, омогући убирање њихових плодова, и да укаже колико нам је важна сарадња са Русијом, која представља алтернативу пута у Европску унију“, казао је Бошко Обрадовић, председник повереништва Двери у Чачку. Тиме би чачански крај добио руски простор, словенски павиљон, са различитим садржајима, што би могло да донесе корист локалној средини. Обрадовић је напоменуо да је за остварење ове замисли неопходна помоћ државе, која има некоректан однос према Русији, чиме кочи сарадњу.

Радмила Војновић, председница удружења „Руски императорски флаг“ из Новог Сада, већ годинама ради на јачању руско-српских односа, кроз разноврсне, пре свега културне, активности у обе земље.

Осмислили смо етно-село, које би се звало Бородино, као симбол руских духовних и војних победа. То би био летњи камп за руску и српску децу, са разноврсним културним, уметничким, просветним, едукативним и спортским садржајима, како бисмо унапредили традиционалне братскe везе“, рекла је она и додала да би поред тога пажња била посвећена и привреднoj сарадњи.

Према њеном мишљењу, могућности за остварење пројекта су добре, будући да се може очекивати подршка руских државних институција и удружења, а уколико би етно-камп заживео – то би био добар пример другим градовима и општинама у Србији.

Земљиште на коме би се парк градио налази се на висоравни изнад Атомске бање, има површину око 80 ари, а Милинко Гојковић поклонио га је, како каже, по систему задужбинарства и донаторства.

Имао сам подршку породице, читаве месне заједнице и грађана Горње Трепче. Овај пројекат учиниће присуство Русије видљивим и показати да је она међу нама, а кроз духовне садржаје ће нас чвршће повезати“, истакао је Гојковић, и напоменуо да се Србија може уздићи угледањем на старе задужбинаре, попут Коларца, капетан-Мише, Чупића и осталих.

Извор, фото: Факти


Напиши коментар