Додик: Западу је циљ да Срби не верују у своју државу, нити у своју цркву


Додик: нисмо сигурни шта носи дан, а шта ноћ, када је реч о будућности ЕУ

„Српски народ једном заувек мора да одбаци све подметачке и примитивне политике које га данас раздељују и расипају широм света. Да би успели у томе морамо се држати историјског српског завета саборности и окупљања, као што смо то учинили данас испред манастира Крушедол“, рекао је Милорад Додик на 7. Крајишком црквено-народном свесрпском сабору.

Он је упитао зашто међународна заједница „јури и гура Србе из Српске да воле БиХ и зашто им смета када кажемо да немамо љубави за њу“.

Додик је истакао да не разуме критику међународне заједнице зато што он, као председник Српске, каже да воли Србију.

Зашто им смета када кажем да волим Србију? Зато што волим Србију они мисле да имам неке ратничке и друге, ко зна какве, покличе. Наравно да их немам, нити их има српски народ у Републици Српској. Реч је само о дубоком осећању љубави према ономе што је наше, а то је Србија где год били и где год се налазили. Зато мора постојати вера у Србију, у њене изабране и послане„, констатовао је Додик.

Он је нагласио да је поносан што је председник Републике Српске и зато што има шта да брани.

„Српску су сматрали, а има тога и данас, у разним круговима, људским и цивилизацијским ексцесом који што пре треба збрисати. Љуто су се преварили сви који тако мисле, јер нису рачунали на огромну љубав грађана Српске да је бране, граде и да остану ту где и треба да буду“, рекао је Додик.

Он је навео да се напади на српске политичаре у Републици Српској несмањеном жестином смењују годинама.

Ниједан српски политичар преко Дрине није успео да избегне или оптужницу за ратне злочине, или криминализацију. То долази из центара моћи, најчешће са Запада, а које бесрамно подржавају лако потплаћени медији„, рекао је председник Српске.

Он сматра да је циљ те невиђене хајке да српски национални дух претворе у неверовање у било шта што је вредно.

Циљ хајке је да Срби не верују ни у једну вредност, ни у своју државу, нити у своју Српску православну цркву. А, изгубљеним човеком са становишта вредности лако се може манипулисати„, поручио је Додик.

Председник Српске сматра да не престају напори међународног фактора да понижава на све начине како Србију, њену државност, тако и српски народ.

„Наставили су да нам отимају Косово и сматрају да је то у реду. Колики је то цинизам најбоље се види што међународни представници дођу у Београд да захвале за напоре о споразуму у вези са Косовом, а онда оду у Приштину па честитају косовским функционерима на добро обављеном послу“, рекао је Додик.

Он је навео да економски бременита времена, каква су данас у Европи, разоткривају све заблуде везане за поједине државе и њихово чланстово у Европској унији.

„Многи од нас мислили су да је у бившој Југославији, Словенија сређена, да јој ништа не фали и да и ми сви треба тако да живимо. Данас је Словенија један од болесника ЕУ. Испада да су живели добро док су експлоатисали све републике Југославије, али да су морали почети и да раде када су ушли у ЕУ. Тад је и почела болест звана губљење социјалне и економске позиције Словеније“, рекао је Додик.

Он је додао да „ЕУ мисли да смо слепи и да не видимо зашто Хрватску прима у чланство“.

Мисле да не видимо да примају Хрватску у ЕУ не зато што је достигла европске цивилизацијске вредности, него, да је санирају. Хрватска је највећи економски болесник на Балкану„, истакао је Додик.

Додик сматра да су упорна настојања ЕУ да Срби одустану од себе самих како би наводно једног дана били, део неке европске заједнице.

„При томе још нисмо сигурни шта носи дан, а шта ноћ, када је реч о будућности ЕУ. Можда, ЕУ више и не буде, кад једног дана закуцамо на њена врата“, закључио је Додик.

Осим председника Републике Српске, традиционалну крушедолску беседу одржао је историчар Чедомир Антић, а Сабор је благословио епископ сремски Василије.

Организатор Сабора је Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске са Завичајним удружењем Славонија из Инђије.

Сабор је одржан пред више хиљада људи, избеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ, те Срба из земаља у региону, дијаспоре и Србије.

Извор: Бета


Напиши коментар