Јасеновачка поставка прикрива истину


Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату

Бивши члан Управног одбора Спомен-подручја Јасеновац Јулија Кош упутила је писмо амбасадорима у Хрватској у коме их обавештава да стална музејска поставка у Спомен-подручју приказује лажну, ревизионистичку слику некадашњег концентрационог логора Јасеновац, а не приказује причу о злочину.

Основни проблем музејске поставке је у томе што су информације о историјској истини о злочину почињеном у Јасеновцу приказане замагљено, уз систематско избегавање јасног приказивања иједне битне информације.Ова поставка не приказује причу о злочину”, наводи се у писму достављеном медијима.

Већ више од седам година упорно пледирам на високе државне функционере да нешто учине на исправљању овог проблема. Али, они су, активно или пасивно, одбили утицати на мњење ове сталне музејске поставке”, навела је Јулија Кош.

Ваше екселенције, молим вас да употребите свој високи утицај и позовете хрватску владу и Министарство културе да одмах предузму активности у томе правцу”, наводи се у писму амбасадорима у Хрватској.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату, у којем је између 1941. и 1945. године убијено 700.000 мушкараца, жена и деце, углавном Срба, Јевреја, Рома и антифашиста без обзира на веру и нацију.

Иако су након Другог светског рата у свим земљама фашистичке коалиције концентрациони логори претворени у меморијале, као опомена човечанству, у Јасеновцу су сви објекти срушени и обрисани су трагови усташког злочина.

Аутор: Б. Марић
Извор: Политика


Напиши коментар