Шта је то економски патриотизам?


Када уђете у било коју радњу, купите домаћи производ! Једнако је квалитетан, само није извикан рекламом.

Ко је у данашње време патриота!? Да ли је то баш онај ко насиљем одговара на неспорну неправду учињену нашем народу и држави? Виђења сам да то ипак није тако. Чини се да више доприноси нашем друштву онај ко поседује Милошеву мудрост, у ова времена када се битке више не добијају на бојном пољу.

Зар ће сви наши суседи то схватити пре нас!? Будимо ми једном паметнији од њих!

Светске велесиле свесне су да је војна окупација неодржива (пример Афганистан, Ирак…), а да је тиха – економска окупација далеко делотворнија. Разлози томе су многобројни, а само неки од њих су то да већи део становништва окупиране државице неће ни бити свестан окупације, а самим тим не постоји ни ризик окупатора од губитка људских живота у рату. Крајњи ефекат је исти, чак и делотворнији! Економски окупирана држава је на коленима, а њен нејединствен народ беспомоћно пружа слаб отпор, који заправо јача окупатора!

Можда се питате како наш мали народ да томе стане на пут и да се одупре кад је то светски ток!? Е па, сестре и браћо, као прво, морамо имати свест о томе шта нам се спрема и вољу да то избегнемо, а не да забијамо главе у песак!

Данас је Србији преко потребан тзв. Економски патриотизам! Шта би то било? Није заиста ништа тако спектакуларно као што то можда на први мах звучи.

Када уђете у било коју радњу, купите домаћи производ! Једнако је квалитетан, само није извикан рекламом. Ценовно је приступачнији нашим приликама, а порез који свакако плаћате, остао би у нашој држави уколико купите производ домаће производње!

У случају да се одлучите да оснујете приватну – породичну фирму, запослите ваше комшије. Пробајте запослити што већи број људи, држављана Србије, да бисте им помогли да прехране своје породице. У време када је заиста тешко наћи посао, људи који вас познају знаће то да цене и имаћете вредне и верне запослене. Такође, они ће знати да за послодавца имају неког ко мари за њихов и живот њихових ближњих. Данас се усталила пракса да се фирме продају странцима, и то будзашто, па онда они из иностранства доводе раднике…

Када се одлучите да имате потомство, немојте се задовољавати једним или с двоје деце. Породица је утолико богатија што више чланова има! С друге стране, та иста новорођенчад представља будућу активну радну снагу, за коју у Србији свакако има места! Све је мање радно способног становништва у нашој држави, што представља огроман проблем! Вратимо породична газдинства на село, где радну снагу сачињавају укућани!

Своју децу, када заврше средњу школу шаљите на даље школовање, али овде у Србији. Проценат високообразованих у нашој земљи износи мизерних 7%. Постарајте се и да та висока или виша школа буде државна институција. То дете, са дипломом такве школе засигурно ће обогатити малобројну интелектуалну елиту Србије и допринети бржем развоју и лакшем изласку из кризе.

Штедите новац у домаћим банкама! Стране банке су основале филијале у нашој земљи не због љубави, него због голог интереса. Ствари су се обрнуле, уместо да су банке ту због нас, испада да смо ми ту због њих! Стране банке представљају конгломерат за легално исисавање новца из немоћних држава. Ипак новац од домаће банке остаће у оквирима државе Србије, па самим тим можете бити безбрижнији за његову будућност, јер у случају злоупотребе вашег новца, одговорна лица су достижна државним органима.

Најмоћније државе света, давно су схватиле да ако економски загосподаре овим просторима, завладале су на свим фронтовима и држаће нас у шаци. Ми морамо сваког дана обраћати пажњу на те, наизглед ситне и неважне детаље. Управо ти чиниоци ће заправо засигурно умногоме определити положај нашег друштва у будућности! Као и увек, време је за патриотизам, економски на првом месту.

Аутор: Милан Гушавац
Извор: Двери Српске


Напиши коментар