У Пожаревцу ископана камена келтска глава из II века

Археолог Драган Јацановић са вредним археолошким налазом

На 200 метара од Народног музеја у Пожаревцу, у Југовићевој улици, ископана је камена келтска глава која потиче из II или III века пре наше ере. У Народном музеју кажу да је реч о изузетном археолошком налазу јер је то једина келтска глава пронађена на простору данашње Србије.

Камену келтску главу случајно је открио мештанин Пожаревца Новица Војиновић уређујући своје двориште на месту званом Запис, које је од Народног музеја у Пожаревцу удаљено мање од 200 метара.

Место је удаљено педесетак метара од старог култног места где је био запис и где данас постоји новоизграђена капела на месту старог дрвеног и гвозденог крста који је обележавао само светилиште.

Археолог Народног музеја у Пожаревцу Драган Јацановић каже да је реч о глави рађеној од локалног кречњака, сумарно моделована у свим елементима келтског стила.

Камена глава је са наглашеним буљавим очима, са троугаоним лицем са пластично моделованим уснама, а пошто је реч о камену који је лошег квалитета, глава је у келтско време била пресвучена финим слојем неке врсте стукатуре, мешавине креча и других везива за које хемијске анализе треба да покажу о којој је материји реч, и то је засад једина келтска глава која је нађена на просторима данашње Србије. Глава је рађена у камену и у природној величини и претпостављамо да се највероватније ради о делу кипа неког од келтских богова – истиче археолог Јацановић.

У току су стручне анализе, а подаци о налазу послати су у Француку и Словачку, на територије где овакви налази нису реткост јер је реч о открићу споменика културе највише категорије.

Реч је о каменој келтској глави која потиче из времена II или III века пре наше ере и колеге Народног музеја у Београду кад су је видели остали су без коментара рекавши да је феноменална. Прошле године требало је да имамо једну репрезентативну изложбу келтску са нашим материјалом у Милану, али је она одложена за идућу годину.

Извор: Блиц

Напиши коментар