Апел за абортус само из медицинских разлога


Процењује се да се у Србији годишње обави између 40.000 и 80.000 абортуса

Сабор Српске православне цркве подржао је иницијативу лекара верника да држава забрани абортус, осим у случајевима када се врши из медицинских разлога. „Због чедоморства је становништво Србије сваке године мање за један град средње величине, што сведочи о дубоком моралном паду, о тешкој кризи породице и о недостатку праве вере у Бога код многих, премда се већина људи у нашем народу изјашњава као верници“, саопштено је из СПЦ, након заседања Сабора од 21. маја до 3. јуна у Патријаршији у Београду.

Сабор апелује на савест родитеља, васпитача, државних чиновника и свих који могу да утичу на стање у друштву да учине све што могу да, „упркос материјалној оскудици, слављење живота као највећег Божјег дара постане алтернатива несвесном култу смрти, који је узео маха у савременој западној цивилизацији“.

Сабор препоручује свим епархијама СПЦ и подручним црквеним јединицама да оснивају фондове за подршку породицама са више деце, да превентивно, пастирски и терапеутски спречавају пошаст неморала, наркоманије, порнографије и свих других патогених појава које из корена угрожавају биће, душу и будућност српског народа и свих хришћанских народа.

Сабор наводи да су српски и остали хришћански народи изложени погубном утицају секуларизма, потрошачког менталитета, хедонизма, индивидуализма, псеудорелигиозности без појма о личном Богу, лажног хришћанства без Христа као Богочовека и без Цркве као богочовечанске заједнице, као и разних идеологија бесмисла и безнађа.

„Сабор позива све на живот и деловање кроз веру, наду и љубав, јер – Бог је љубав“, наведено је у саопштењу.

Извор: Срна


Напиши коментар