Бриселски „договор“ није донео ни правду, нити решење


Сабор СПЦ: На Космету је сада на делу „мекши терор“ над Србима

Сабор Српске православне цркве (СПЦ) констатовао је са жаљењем да међународни протекторат и присуство НАТО снага на Косову и Метохији, па ни најновији преговарачки процес на највишем нивоу у Бриселу, није донео ни правду нити решење проблема, те да је на делу „мекши терор“ над Србима у овој српској покрајини.

У саопштењу се наводи да се наставља страдање Срба на Косову и Метохији и да је, после рушења и скрнављења православних светиња, изгона стотина хиљада Срба, трговине људским органима и сличних недела, сада на делу нешто „мекши“ терор – варварско уништавање надгробних споменика, убиства, напади на имовину, гетоизација, свакодневне претње, тако да има мало тога што својим присуством треба да гарантују ЕУ и НАТО.

Сабор је, у саопштењу након завршетка заседања протеклих дана у Патријашрији у Београду, изразио жаљење због честих антиправославних и антисрпских провокација у суседним земљама – Хрватској, БиХ, Црној Гори, као и због повремених инцидената у самој Србији, првенствено у Рашкој области.

Изражавајући бојазан да примена постигнутих договора и споразума не доживи неславну судбину ранијих „стандарда пре статуса“, Сабор је са одобрењем примио на знање активности Светог Синода предузете као допринос држави Србији и српском народу у целини на путу изналажења праведног и трајног решења.

У саопштењу се подсећа да је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић упознао Сабор о бриселском споразуму и да је констатовано да, и поред разлика у приступу појединим питањима, постоји јединство по питању будућности Срба на Косову и Метохији и непризнавању фантомске косовске државности, као и да власти Србије могу да рачунају на подршку СПЦ.

Сабор је апеловао на одговорност великих сила, као и домаћих политичких елита у земљама Блиског и Средњег истока, за страдање и драстично смањивање броја хришћана на том подручју и за не мање страдање десетина милиона муслиманских вјерника.

Извор: Срна


Напиши коментар