Најс: Хаг води више рачуна о интересима великих сила, него о жртвама


Џефри Најс: Трибунал „спреман да у историји остане запамћен као институција која је водила мање рачуна о интересима жртава, а више о војним интересима великих сила

Доносећи у последње време ослобађајуће пресуде Трибунал у Хагу није водио рачуна о жтвама, сматра бивши тужилац Хаског трибунала Џефри Најс.

Најс, који је једно време водио процес против Слободана Милошевића у Хагу, рекао је сарајевском „Дневном авазу“ да недавне пресуде „јесу необичне“, али за њега нису „превелико изненађење“.

Приметићете да је, с изузетком успутне осуде Фрање Туђмана у случају Прлић, одговорност за све што се десило у Босни и остаје у Босни. Међутим, Туђман се никада није суочио са судом и свако спомињање његове кривице ће се врло брзо заборавити.

Додао је да му се „чини“ да те пресуде говоре о томе да је Трибунал „спреман да у историји остане запамћен као институција која је водила мање рачуна о интересима жртава, а више о војним интересима великих сила“.

Без унутрашњег увида у рад Канцеларије главног тузиоца или рад судских већа немогуће је рећи шта је проузроковало ове недавне изненађујуће пресуде. Али УН и Међународни кривични трибунал за бившу Југославију не би смели олако прећи преко ових пресуда, јер оне могу нарушити поверење у међународни кривични закон уопштено„, сматра Најс.

Подсећамо да је недавно бивша портпаролка хашког суда, Флоренс Артман, изнела сличне оцене у раду суда када је рекла идентичну оцену, да је хашки суд у служби великих сила.

Извор: Тањуг


Напиши коментар